Εύχρηστες ιστοσελίδες

18 Αυγ 2011 | Γενικά

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.


Η βασική ιδέα πίσω από κάθε ιστοσελίδα είναι ο διαμοιρασμός της πληροφορίας, είτε αυτή είναι άρθρα, είτε είναι προϊόντα ή υπηρεσίες. Τι συμβαίνει όμως όταν ο τελικός χρήστης της ιστοσελίδας δεν είναι σε θέση να εντοπίσει αυτές τις πληροφορίες; Το ποιο συνηθισμένο είναι να φεύγει από τη σελίδα και να αναζητά την πληροφορία σε άλλες ιστοσελίδες.

Μια εύχρηστη ιστοσελίδα δεν κάνει μόνο ποιο εύκολη την αναζήτηση πληροφοριών για τους τελικούς χρήστες, αλλά διευκολύνει και το έργο των μηχανών αναζήτησης για την ταξινόμηση και κατάταξη της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τέσσερις βασικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούμε για να βοηθήσουμε τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας να εντοπίσουν γρήγορα αυτό που πραγματικά ζητούν.

Αναζήτηση

Μεταξύ τον ποιο σημαντικών στοιχείων που είναι απαραίτητα σε μια ιστοσελίδα για να είναι εύχρηστη είναι και η δυνατότητα αναζήτησης. Μια φόρμα αναζήτησης θα δώσει στον τελικό χρήστη ποιο γρήγορη και ποιο άμεση πρόσβαση σε αυτό που πραγματικά ψάχνει. Για ακριβώς αυτό το λόγο και οι μηχανές αναζήτησης είναι οι ιστοσελίδες με τον αριθμό #1 σε δημοτικότητα. Φανταστείτε για παράδειγμα το eBay, ή το Amazon να μην έδιναν στον τελικό χρήστη τη δυνατότητα να κάνει αναζητήσεις ανάμεσα στα προϊόντα τους, και ένας μεγάλος τους ανταγωνιστής να είχε ενσωματωμένη τη δυνατότητα αναζήτησης για τα προϊόντα του. Στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν καμία άλλη ιστοσελίδα και γρήγορα θα ήταν εκτός αγοράς. Η φόρμα αναζήτησης είναι ένα στοιχείο που τελικά θα πρέπει να υπάρχει σε μια ιστοσελίδα οπωσδήποτε.

Περιγραφικοί τίτλοι και λέξεις κλειδιά

Οι περιγραφικοί τίτλοι και οι λέξεις κλειδιά είναι σημαντικά για την ευχρηστία μιας ιστοσελίδας γιατί επιτρέπουν στους χρήστες να διαβάζουν και να εντοπίζουν αυτό που πραγματικά θέλουν, ταχύτατα. Στους περισσότερους από εμάς δεν είναι και ότι καλύτερο να καταναλώνουμε χρόνο στην online ανάγνωση, ειδικά για πολύ ώρα. Το ποιο συνηθισμένο, όταν υπάρχει ένας μεγάλος κορμός κειμένου είναι ο χρήστης να του ρίχνει μια γρήγορη ματιά για να εντοπίσουμε αυτό που τον ενδιαφέρει, και αν δεν βρει αυτό που ζητάει τότε συνεχίζει την αναζήτηση του σε άλλες ιστοσελίδες.

Οι περιγραφικοί τίτλοι είναι σαν τις πινακίδες στον δρόμο. Ο χρήστης μπορεί εύκολα και γρήγορα να εντοπίσει τμήματα του κειμένου που τον ενδιαφέρουν πολύ ποιο γρήγορα. Επίσης η χρήση των ίδιων λέξεων κλειδιά που έχουν χρησιμοποιηθεί και στον τίτλο της σελίδας, μέσα στον κορμό του κειμένου, υπενθυμίζουν στον χρήστη πως έχει έρθει στο σωστό σημείο για την πληροφορία που ζητά. Ένας καλός τρόπος χρήσης των λέξεων κλειδιά είναι να τις χρησιμοποιείτε στην αρχή και στο τέλος των παραγράφων.

Χάρτες ιστοσελίδας και σχετικές σελίδες

Η ύπαρξη ενός χάρτη για την ιστοσελίδα, με περιγραφικούς τίτλους και κατηγορίες είναι ακόμα ένα στοιχείο που κάνει μια ιστοσελίδα εύχρηστη. Συχνά, χρήστες θα καταφύγουν στον χάρτη της ιστοσελίδας σας για να εντοπίσουν την πληροφορία που ζητούν μέσα από τη συλλογή συνδέσμων και κατηγοριών που έχετε κατασκευάσει. Δεν είναι βέβαιο πως ο χρήστης που έρχεται στην ιστοσελίδα σας γνωρίζει τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει, και έτσι ίσως να θέλει να δει με μια ματιά το σύνολο των συνδέσμων της ιστοσελίδας σας.

Με τη δημιουργία ενός χάρτη για την ιστοσελίδα σας, δεν θα βοηθήσει μόνο τους χρήστες να εντοπίσουν γρήγορα αυτό που αναζητούν, αλλά και της μηχανές αναζήτησης για να κατηγοριοποιήσουν και να κατατάξουν την ιστοσελίδα σας. Εν κατακλείδι, ο χάρτης ιστοσελίδας είναι ένα σημαντικό στοιχείο για κάθε μορφής προώθησης SEO.

Επικοινωνία

Δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποια μέλη της ιστοσελίδας σας να έρχονται σε επαφή με άλλα μέλη ή με άτομα πίσω από την ιστοσελίδα σας βοηθάτε πολύ στην ευχρηστία της ιστοσελίδας σας.

Παραδείγματα τρόπων επικοινωνίας είναι η ύπαρξη μιας λίστας με το e-mail σας, τηλέφωνα, η ύπαρξη κάποιου φόρουμ, η ακόμα και ζωντανή συνομιλία μέσω Chat. Η παροχή του τηλεφώνου σας είναι η καλύτερη λύση για να διευκολύνεται τους χρήστες να εντοπίσουν πληροφορίες που δεν μπορούν να τις εντοπίσουν μέσα από την ιστοσελίδα σας άμεσα. Άλλος ένας εύχρηστος τρόπος επικοινωνίας είναι το e-mail, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, η ύπαρξη ενός φόρουμ βοηθά στην αναζήτηση της πληροφορίας από άλλα μέλη της ίδιας ιστοσελίδας.

Χρήση εμπλουτισμένου περιεχομένου

Λένε πως μια εικόνα ισοδυναμεί με χιλιάδες λέξεις. Αν υπάρχουν διαγράμματα, μοντέλα ή εικόνες από αυτό που περιγράφετε μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να εξηγήσει τι είναι αυτό που περιγράφετε με λιγότερες λέξεις. Η χρήση εμπλουτισμένου περιεχομένου, σημαίνει να υπάρχει υλικό σε εικόνες, βίντεο και ήχο.

Ο τελικός χρήστης προτιμά ότι του είναι ποιο εύκολο, και εν τέλι, η προβολή μιας εικόνας, ενός βίντεο ή η ακρόαση ενός ηχητικού αποσπάσματος του είναι ευκολότερη από την ανάγνωση ενός κειμένου.

Επίσης, μετά από έρευνες έχει παρατηρηθεί πως η ύπαρξη εμπλουτισμένου περιεχομένου σε μια ιστοσελίδα μπορεί να διατηρήσει την προσοχή του χρήστη δέκα φορές περισσότερο από ότι σε μια ιστοσελίδα που έχει μόνο κείμενο.

Είναι προφανές, πως όταν έχουμε εμπλουτισμένο περιεχόμενο σε μια ιστοσελίδα, έχουμε και αυξημένο βαθμό ευχρηστίας σε αυτή.

Περισσότερα για τον CorfuGmr

CorfuGmr

Ονομάζομαι Νίκος και ασχολούμαι με το internet και την κατασκευή ιστοσελίδων από το 1998. Σήμερα, μετά από 12 χρόνια γεμάτα με ενημέρωση, εκπαίδευση και εξάσκηση έχω ανεβάσει σε ένα άλλο επίπεδο τις γνώσεις μου και τις τεχνικές μου. Στα άρθρα μου προσπαθώ να σας δείξω τα μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα που με έχουν ανεβάσει σε αυτό το επίπεδο.
Σχόλια17 Οκτωβρίου 2011

Το σημαντικότερο είναι κατά την γνώμη μου τα κείμενα να είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο ώστε οποισδήποτε χρήστης να μπορεί να τα σκανάρει. Κανείς πλέον δεν διαβάζει ολόκληρα άρθρα.


Συγνώμη, τα σχόλια για αυτό το άρθρο είναι κλειστά.^
Top
css.php