Ποιό CMS να επιλέξω;

23 Απρ 2010 | CMS

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.


Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που συζητάμε, μου αναφέρουν τα WordPress, Joomla και Drupal ως τα τρία καλύτερα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου, θα αναφερθώ σε αυτά.

Μόνο το τελευταίο έτος το WordPress έχει πράγματι αρχίσει να επιταχύνει ως πραγματικό CMS. Ωστόσο, τα άλλα δύο, Drupal και Joomla, πάντα αγωνίζονταν για την κορυφή.

Και τα δύο είναι open source, και τα δύο έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό με χιλιάδες μέλη στην κοινότητά τους να βοηθάει στην αναπτύξη τους και να επεκτείνουν τις δυνατότητες χρήσης τους.

Ενώ το WordPress θεωρείται το αουτσάιντερ στον πόλεμο CMS, είναι σίγουρα ο βασιλιάς του blogging λογισμικού (κάτι που το Joomla και Drupal δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά).

Ωστόσο, μπορείτε να δημιουργήσετε οποιοδήποτε είδος ιστοσελίδας με το καθένα απο αυτά. Μπορείτε να χτίσετε ένα blog με Joomla και ενα eshop στο WordPress. Εξαρτάται από το τι θέλουμε να κάνουμε,την εξοικείωση μας με το σύστημα κ.τ.λ.

Ας τα παρουμε λοιπόν απο την αρχή…


WordPress

Το WordPress είναι ένα άριστο σύστημα για χρήση κατά τη δημιουργία ενός δικτυακού τόπου που σας επιτρέπει να δημοσιεύσετε γρήγορα τις σκέψεις σας στον παγκόσμιο ιστό. Ενώ χρησιμοποιείται συχνά ως ένα blog, μπορεί να ρυθμιστεί με πολλούς άλλους ενδιαφέροντες τρόπους.

Ένα πελάτης μου απαιτούσε μια ιστοσελίδα που θα του επέτρεπε αυτός και οι υπάλληλοί του να έχουν ένα εσωτερικό δικτυακό τόπο για τη διανομή σημειώσεων, διαχείριση project κ.τ.λ. Δεδομένου ότι WordPress είναι εύκολο στη χρήση και μερικά άτομα ήταν ήδη εξοικειωμένα με αυτό, θα ήταν μια προφανής λύση.

Είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι το WordPress είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση και την εγκατάσταση.

Για αρχάριους χρήστες είναι πολύ πιο εύκολο και απλό σε σχέση με τα άλλα δύο και μπορούν να το εξοικειωθούν μαζί του πολύ πιο γρήγορα. Το WP έχει αναπτυχθεί ήδη να λειτουργεί ως ένα blog. Τα σχόλια είναι ήδη ενσωματωμένα με το σύστημα, ping υπηρεσίες, πολλά προφίλ blogger, trackbacks και άλλα.

Τις περισσότερες φορές δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε τίποτα … Ο λόγος που το WordPress δημιουργήθηκε ήταν να μην χρειάζεται οι χρήστες να το προσαρμόσουν. Υποτίθεται ότι πρέπει να χρησιμοποιούντε με συγκεκριμένο τρόπο γιατί κάθε τροποποίηση μπορεί να το κάνει να «σπάσει». Θα βρείτε πολλούς χρήστες του WP παραπονούνται ότι δεν είναι φιλικό – και δικαίως έτσι, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που ύστερα από μια αναβάθμιση ενός επεξεργασμένου wordpress ολόκληρο το site σας απλά εξαφανιζεται ή οι τροποποιήσεις που κάνατε στο παρελθόν δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν.

WordPress +

 • Απλό στη χρήση – Δεν υπάρχει ανάγκη για τροποποιήσεις
 • Άριστο για blogging ή να μοιραστούν σκέψεις με ένα διαδοχικό τρόπο
 • Ακόμα και οι πιο άπειροι χρήστες μπορούν να το συνηθίσουν γρήγορα

WordPress  –

 • Όχι developer friendly
 • Η κοινότητα φαίνεται να διαμαρτύρεται συνεχώς
 • Οι αναβαθμίσεις πολλές φορές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτα που επιλύουν.Drupal

Αν είστε ο τύπος του ατόμου που θα προτιμάτε να γράφετε κώδικα στο χέρι παρά να χρησιμοποιείτε έναν WYSIWYG Editor, ή αν σας αρέσουν μικρό αλλαγές στον κώδικα που αποτελεί το πυρήνα ενός δικτυακού τόπου, τότε το  Drupal είναι πιθανόν για εσάς.

Αυτό το προηγμένο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου περισσότερο μοιάζει με μια πλατφόρμα ενός developer παρά ένα παραδοσιακό CMS. Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα σχεδόν αμέσως και θα νιώσουν πιο οικεία μαζί του από ό, τι στα άλλα δύο.Βέβαια το ότι είναι φιλικό για τον developer δεν σημαίνει πως είναι και φιλικό για τον χρήστη. Μάλιστα ο developer πρέπει να δουλέψει σκληρά για να το φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν δεκάδες περισσότερες ετικέτες (tags) και λειτουργίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του Drupal σε σχέση με το WordPress ή ακόμη και του Joomla.To κάθε node έχει το δικό του σύνολο εντολών και τα tags μπορούν να διατεθούν οπουδήποτε για να υπολογίστει η λειτουργία της σελίδας.

Για εκείνους που δεν είναι τόσο developer-minded, δεν ταιριάζει, αλλά οι χρήστες που «ζουν» μέσα στον κώδικα , μπορούν να αναπτύξουν σε μεγάλο βαθμό τις ιστοσελίδες τους.

Στα μειονεκτήματα του drupal είναι πιστεύω το εικαστικό του κομμάτι. Ενώ σαν λειτουργικότητα είναι πολύ καλό, ο τρόπος επεξεργασίας ενός template δεν είναι και τόσο εύκολος και τα αποτελέσματα πολλές φορές δεν είναι και ότι καλύτερο.Έχω δει πολύ λίγες ιστοσελίδες που κατασκευάζονται σε Drupal και η γενικότερη αίσθηση να είναι τόσο καλή όσο και η λειτουργικότητα τους.Δείτε το αυτό στον κατάλογο templates στην ιστοσελίδα Drupal.org, όπου υπάρχουν δεκάδες templates για να το αποδείξουν.

Είναι κρίμα πραγματικά, γιατί με όλες της τις εξελίξεις ανάπτυξης του λογισμικού θα ήταν σχεδόν τέλειο cms με μια ισχυρότερη χρηστικότητα..

Drupal +

 • Εξαιρετικά developer friendly. Αν μου άρεσε περισσότερο κώδικας σχεδόν πάντα θα διάλεγα αυτό το σύστημα.
 • Ισχυρή κοινότητα να βοηθήσει τα δεκάδες (εκατοντάδες), των διαθέσιμών λειτουργιών και ετικετών.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει κάποιες πραγματικά τρομερές ιστοσελίδες εκεί έξω.

Drupal –

 • Δεν είναι πολύ φιλικό προς το χρήστη και το σχεδιαστή. Είναι δύσκολο για κάποιον με λίγη γνώση κώδικα να κάνει πολλά
 • Τα Θέματα του Drupal (μέχρι πρόσφατα) δεν ήταν τόσο καλά.Προφανώς επειδή τα έχουν κάνει προγραμματιστές και όχι σχεδιαστές.
 • Για να δημοσιευτεί ενα site με Drupal μπορεί να στοιχίσει περισσότερο χρόνο και χρήματα, από WordPress ή Joomla.Joomla

Το WordPress είναι περισσότερο για τους τελικούς χρήστες και το Drupal για προγραμματιστές, τότε Θα σκεφτείτε οτι το Joomla είναι περισσότερο για σχεδιαστές.

Αν αυτό είναι το συμπέρασμα σας τότε είστε στο σωστό δρόμο, αλλά θα τολμούσα να πω ότι το Joomla είναι ένα μίγμα όλων αυτών των πραγμάτων.

Το όνομα Joomla, στην πραγματικότητα, σημαίνει «όλοι μαζί» και φαίνεται ότι όπως το όνομά έτσι λειτουργεί και αυτό το ισχυρό CMS.

Οι Σχεδιαστές θα επιλέξουν Joomla λόγω της μεγάλης ποικιλίας templates και εύκολης παραμετροποίηση τους, ώστε να έχουν ένα άρτιο εικαστικό αποτέλεσμα. Στους νεοεισερχόμενους στο Joomla και γενικότερα στο cms θα αρέσει το γεγονός ότι είναι πολύ εύκολο στη χρήση, ακόμη και να το προσαρμόσουν καθώς υπάρχει μια πληθώρα από πρόσθετα, modules, plugins, components με τη βοήθεια των οποίων μπορεί κάποιος χωρίς να γράψει ούτε μία γραμμή κώδικα να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη ιστοσελίδα. Οι Προγραμματιστές, επίσης, θα επιλέξουν το σύστημα λόγω της δυνατότητας του για ανάπτυξη και προσαρμογή.

Το νέο MVC framework χτίστηκε ακριβώς έτσι ώστε καθένας με τη γνώση θα μπορούσε να υπερισχύσει τον πυρήνα του CMS χωρίς ουσιαστικά την τροποποίηση του αρχικού κώδικα.

Παρόλα αυτά δεν είναι τέλειο.

Δεν είναι τόσο ευέλικτο όσο  το Drupal σε σχέση με τον πυρήνα του. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τον παρακάμψετε, υπάρχουν ορισμένα τμήματα του συστήματος που απλά δεν γινετε να προσαρμοστούν όσο με το Drupal. Επίσης, ενώ το Drupal μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτελέσετε πολλές ιστοσελίδες με ένα backend και μια βάση δεδομένων στο joomla δεν ειναι εφικτό. Είναι αρκετά ισχυρό ώστε να είναι χρήσιμη η ιστοσελίδα μας, αλλά δεν αρκεί για να κάνουμε κάτι περισσότερο.

Σε μία σύγκριση με το WordPress,το Joomla έχει αρκετό δρόμο για να είναι φιλικό προς το χρήστη.

Joomla +

 • Φιλικό για όλους τους τύπους χρηστών – Σχεδιαστές, προγραμματιστές και διαχειριστές
 • Τεράστια κοινότητα για την παροχή βοηθείας
 • Αναπτύσσεται  ραγδαία και βελτιώνετε για τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Joomla  –

 • Εξακολουθεί να μην είναι φιλικό για τον καθένα να το καταλάβει σε σχέση με το wordpress
 • Δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το Drupal,
 • Πρόσφατα αναπαλαιωμένο, ολόκληρο το σύστημα Version 1, και έτσι υπάρχουν ακόμα πολλοί εκεί έξω που έχουν παλιές εκδόσεις

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει το απόλυτο σύστημα περιεχομένου για να «χτίσουμε» τις ιστοσελίδες μας, και για αυτό ποτέ δεν πρέπει να περιοριστούμε σε ένα μόνο cms.Πιστεύω ότι η συνεχής ανάπτυξη των τριών αυτών συστημάτων μας έφτασε στο σήμερα και ήρθε πλέον η ώρα για εμάς να αρχίσουμε να κοιτάμε εμπρός σε ένα νέο μέλλον

Αρχικά δημοσιευμένο στο web design forum
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Συγνώμη, τα σχόλια για αυτό το άρθρο είναι κλειστά.^
Top
css.php