Νέα χαρακτηριστικά για το Joomla 1.7

20 Οκτ 2011 | Joomla

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.


Η έκδοση 1.7 για το Joomla έχει κυκλοφορήσει από τις 19 Ιουλίου του 2011. Σε αυτή την έκδοση τα νέα χαρακτηριστικά είναι κατά κύριο λόγο αόρατα καθώς αφορούν αλλαγές στην λειτουργικότητα του Joomla. Τα νέα χαρακτηριστικά όμως, ενώ δεν είναι εμφανή, είναι πάρα πολύ ισχυρά και μπορούν επίσης να αναβαθμιστούν με ένα κλικ.  Ακόμα ένα νέο χαρακτηριστικό είναι πως το νέα πλατφόρμα του Joomla είναι απομονωμένη από το CMS κομμάτι της εφαρμογής.

Στη νέα έκδοση όλοι απολαμβάνουμε τις ενημερώσεις που απλός πραγματοποιούνται με ένα μόνο κλικ. Με αυτό το νέο χαρακτηριστικό μπορούμε να χαλαρώσουμε λίγο και αν μην έχουμε το άγχος της αναβάθμισης για σημαντικές ενημερώσεις. Βέβαια, ενώ οι Web Developers έχουν κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά στο κομμάτι της αναβάθμισης εσείς θα πρέπει πάντα να διατηρείτε αντίγραφα ασφαλείας !

Ακόμα ένα άλλο χαρακτηριστικό του Joomla που το σχεδιάζουν εδώ και έξι χρόνια είναι η απομόνωση της πλατφόρμας του Joomla από το κομμάτι διαχείρισης περιεχομένου (CMS). Η πλατφόρμα του Joomla αποτελείτε από τα αρχεία στους φακέλους library και media. Το CMS έρχεται και βασίζεται πάνω σε αυτά τα αρχεία. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι μοναδικό και ως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο άλλο CMS που να πραγματοποιεί διαχωρισμό αυτού του τύπου. Τα πλεονεκτήματα από αυτό το διαχωρισμό είναι πολλά. Για παράδειγμα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δικό σας CMS που να βασίζεται στην πλατφόρμα του Joomla, ή να προσθέσετε νέα χαρακτηριστικά στο Joomla, γιατί είναι ευκολότερο να επεκτείνεται την πλατφόρμα του Joomla παρά το CMS.

Η νέα έκδοση του Joomla, εκτός από χαρακτηριστικά που αναφέραμε ως εδώ έχει και μια σειρά από άλλα χαρακτηριστικά όπως αυτά που ακολουθούν:

  • Τα νέα χαρακτηριστικά γλώσσας επιτρέπουν στα στοιχεία του μενού να είναι μεταφρασμένα σε άλλες γλώσσες
  • Δημιουργία προκαθορισμένων πεδίων αναζήτησης
  • Η λειτουργία αποθήκευσης έχει βελτιωθεί. Πραγματοποιεί αυτόματα επικύρωση των δεδομένων και προσθέτει επιπλέον προστασία από ανεπιθύμητη πρόσβαση.
  • Δυνατότητα αυτόματης κατανομής κατηγοριών για τα άρθρα
  • Μαζική επεξεργασία άρθρων.

Περισσότερα για τον CorfuGmr

CorfuGmr

Ονομάζομαι Νίκος και ασχολούμαι με το internet και την κατασκευή ιστοσελίδων από το 1998. Σήμερα, μετά από 12 χρόνια γεμάτα με ενημέρωση, εκπαίδευση και εξάσκηση έχω ανεβάσει σε ένα άλλο επίπεδο τις γνώσεις μου και τις τεχνικές μου. Στα άρθρα μου προσπαθώ να σας δείξω τα μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα που με έχουν ανεβάσει σε αυτό το επίπεδο.
Σχόλια3 Μαρτίου 2012

καλημέρα σήμερα έκανα ένα web hosting και η εταιρεία έχει το joomla 1.7 επειδή εγώ είχα ασχολειθή λίγο με το 1.5 αυτό μου φαίνεται βουνό το πως να φτιάξω τα menu και τα υπόλοιπα μπορείς να με βοηθήσεις?
Ελισαβετ

9 Μαΐου 2012

«Ακόμα ένα άλλο χαρακτηριστικό του Joomla που το σχεδιάζουν εδώ και έξι χρόνια είναι η απομόνωση της πλατφόρμας του Joomla από το κομμάτι διαχείρισης περιεχομένου (CMS). Η πλατφόρμα του Joomla αποτελείτε από τα αρχεία στους φακέλους library και media. Το CMS έρχεται και βασίζεται πάνω σε αυτά τα αρχεία. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι μοναδικό και ως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο άλλο CMS που να πραγματοποιεί διαχωρισμό αυτού του τύπου. Τα πλεονεκτήματα από αυτό το διαχωρισμό είναι πολλά. Για παράδειγμα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δικό σας CMS που να βασίζεται στην πλατφόρμα του Joomla, ή να προσθέσετε νέα χαρακτηριστικά στο Joomla, γιατί είναι ευκολότερο να επεκτείνεται την πλατφόρμα του Joomla παρά το CMS.»

Σε έχασα τελείως. Στους φακέλους library και media τι αποθηκεύεται ακριβώς; Ποιος είναι ο διαχωρισμός; Έχει διαχωριστεί το framework αναπτυξης (δηλαδή οι βασικές βιβλιοθήκες) από τον κώδικα της κάθε custom σελίδας (media?) Όπως είναι ο φάκελος app και cake στην cakePHP? Και πώς ακριβώς μπορείς να δημιουργήσεις «το δικό σου CMS» και να προσθέσεις χαρακτηριστικά (modules?) με καινούριο τρόπο; Τι άλλαξε; Και τι είναι αυτο που κάνει πιο πετυχημένα το νέο Joomla σε σχέση με τα υπολοιπα όπως το drupal με τις βιβλιοθήκες του και το hook system και τα λοιπά;

Ήρθα εδώ ψάχνοντας για να μάθω ποιες είναι η εξελίξεις στον κώδικα του νέου Joomla (και αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ και με αυτο, εκτός απο το Drupal και την cakePHP) και από το άρθρο σου δεν έβγαλα καμία άκρη…

Και είμαι ακόμα με την ερώτηση…τι είναι αυτο το τόσο πρωτοποριακό που σχεδίαζε η ομάδα του Joomla! 6 χρόνια;
10 Μαΐου 2012

Η γνώμη μου για το Joomla είναι πολύ σταθερή και δεν αλλάζει.

Αυτό που εγώ νομίζω είναι πως ενώ το Framework του είναι αρκετά καλό, από την άλλη το Joomla από μόνο του είναι πυρηνική φυσική, και μιλώ πάντα για το κομμάτι τις παραμετροποίησης σε περιπτώσεις εξατομίκευσης.

Για να δώσω ένα παράδειγμα, κάποια στιγμή θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα web site σε Joomla, που να υποστηρίζει το αντίστοιχο χαρακτηριστικό του WordPress για τα Featured Images.

Μετά από πολλές ημέρες έρευνας εντοπίσαμε μερικά πρόσθετα για το Joomla που όμως δεν ήταν τόσο ευέλικτα όσο το Featured Image του WordPress. Έτσι αποφάσισα να το γράψω το πρόσθετο εγώ, όμως όταν άνοιξα το Joomla Framework σχόλασα ….

Δεν λέω πως είναι κακό σαν Framework, ωστόσο δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου λόγος να κάτσεις να το μάθεις σαν Framework από τη στιγμή που υπάρχουν άλλα ποιο απλά Frameworks όπως είναι το CakePHP, CodeIgniter, Zend κα. που παρέχουν επίσης πάρα πολλές δυνατότητες και είναι για ποιο γενική χρήση.

ΥΓ. Από όταν άρχισα να γράφω για το WordPress όλα έγιναν ποιο απλά, και όταν θέλω μεγάλα Project τότε πάω μια και καλή σε CakePHP 😉


Συγνώμη, τα σχόλια για αυτό το άρθρο είναι κλειστά.^
Top
css.php