Η δομή μιας ετικέτας

26 Ιούλ 2011 | Οδηγός HTML

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.


Τα αρχεία της HTML αποθηκεύονται σε μορφή απλού κειμένου με κωδικοποίηση ASCII, τα οποία προβάλλονται από τους περιηγητές διαδικτύου βάση της δομής που έχετε καθορίσει. Οι ετικέτες είναι αυτές που ελέγχουν τη δομή ενός εγγράφου και μορφοποιούν τα διάφορα στοιχεία, ως εκ τούτου οι ετικέτες είναι τα δομικά στοιχεία μιας ιστοσελίδας.

Η βασική σύνταξη μιας ετικέτας είναι η ακόλουθη:

<όνομα_ετικέτας {ιδιότητα1{=»τιμή_ιδιότητας1″}}>{κείμενο που επηρεάζεται}</όνομα_ετικέτας>

Η παραπάνω σήμανση μπορεί να σας μπερδεύει, για αυτό ας την αναλύσουμε:

 • Κάθε ετικέτα αποτελείτε από το όνομα της μέσα στα σύμβολα του μικρότερου από «<» και του μεγαλύτερου από «>».
 • Το όνομα μιας ετικέτας δεν μπορεί να έχει κενά, οπότε η ετικέτα <ht ml> είναι λανθασμένη.
 • Οι περισσότερες ετικέτες απαιτούν μια ετικέτα τερματισμού η οποία διαφέρει από την ετικέτα αρχής γιατί έχει στα αριστερά του ονόματος μια πλαγιοκάθετο «/». Οπότε για την ετικέτα <strong> θέλουμε και την ετικέτα </strong>.
 • Οι ιδιότητες ελέγχουν τα διάφορα χαρακτηριστικά της ετικέτας. Κάθε ετικέτα έχει κάποιες προεπιλεγμένες τιμές για τις ιδιότητες της. Για να αλλάξετε αυτές τις τιμές θα πρέπει να ορίσετε την νέα τιμή στην αντίστοιχη ιδιότητα. Για παράδειγμα αν θέλετε να δημιουργήσετε μια οριζόντια γραμμή κατά μήκος της σελίδας σας θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ετικέτα <hr>. Αυτή η ετικέτα δημιουργεί μια γραμμή σαν αυτή που ακολουθεί:

  Ωστόσο η ετικέτα <hr> χωρίς καμία ιδιότητα δημιουργεί μια γραμμή που καλύπτει το 100% της σελίδας. Για να μειώσετε το πλάτος της στο μισό θα πρέπει να αλλάξετε την τιμή πλάτους στο 50%. Το όνομα της ιδιότητας και η τιμή της γράφονται πάντα στην ετικέτα αρχής στα δεξιά του ονόματος της. Άρα ο για να αλλάξουμε το πλάτος της γραμμής μας θα πρέπει η ετικέτα να μοιάζει κάπως έτσι: <hr width=»50%»>, και το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι:


  Κάθε ετικέτα μπορεί να έχει πολλές ιδιότητες και κάθε ιδιότητα με τη σειρά της μπορεί να έχει περισσότερες από μια τιμές. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν και ιδιότητες χωρίς τιμές.

 • Συχνά οι ετικέτες περιβάλουν κάποιο κείμενο. Αυτό το κείμενο εμφανίζετε με την κατάλληλη μορφή βάση των οδηγιών που δίνει η ετικέτα και οι ιδιότητες της ετικέτας που το περιβάλει στον περιηγητή διαδικτύου.
  Ένα απλό παράδειγμα είναι τα έντονα γράμματα που δημιουργούνται με την ετικέτα <b></b>. Όταν αυτές οι ετικέτες περιβάλουν ένα κείμενο, τότε το κείμενο εμφανίζετε έντονα γραμμένο όπως και το παράδειγμα που ακολουθεί: Ένα έντονο κείμενο και η HTML είναι <b>Ένα έντονο κείμενο</b>
 • Οι περιηγητές διαδικτύου αγνοούν τις άγνωστες ετικέτες και ιδιότητες. Για παράδειγμα η ετικέτα <train> δεν είναι κατανοητή από τον περιηγητή διαδικτύου και έτσι την αγνοεί.

Περισσότερα για τον CorfuGmr

CorfuGmr

Ονομάζομαι Νίκος και ασχολούμαι με το internet και την κατασκευή ιστοσελίδων από το 1998. Σήμερα, μετά από 12 χρόνια γεμάτα με ενημέρωση, εκπαίδευση και εξάσκηση έχω ανεβάσει σε ένα άλλο επίπεδο τις γνώσεις μου και τις τεχνικές μου. Στα άρθρα μου προσπαθώ να σας δείξω τα μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα που με έχουν ανεβάσει σε αυτό το επίπεδο.
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Συγνώμη, τα σχόλια για αυτό το άρθρο είναι κλειστά.^
Top
css.php