Η ετικέτα meta

01 Απρ 2011 | Οδηγός HTML

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.


Η meta είναι μια ετικέτα για μέτα πληροφορίες σχετικά με το έγγραφο, οι οποίες όμως δεν μπορούν να εκφραστούν με κάποια από τις ετικέτες, link, base ή κάποιο άλλο στοιχείο του τμήματος head.

Μέτα πληροφορίες HTTP-Equivalent

Μερικές φορές, ίσως να θέλετε στο τμήμα head της σελίδας σας να υπάρχουν πληροφορίες οι οποίες συνήθως επιστρέφονται από το web server ως πεδίο στην επικεφαλίδα HTTP. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ετικέτα meta για να συμπεριλάβετε μια ημερομηνία λήξης για αρχεία που ενημερώνονται περιοδικά.

Η ετικέτα μέτα θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι:

	<meta http-equiv="Expires" content="25-Dec-2011 12:00:00 GMT">
ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε την ετικέτα meta για να αντικαταστήσετε τις αυθεντικές πληροφορίες της HTTP επικεφαλίδας, καθώς αυτό μπορεί να μπερδέψει τον περιηγητή διαδικτύου ή κάποιο proxy server που μεσολαβεί μεταξύ του περιηγητή διαδικτύου που χρησιμοποιείτε και του διακομιστή ιστοσελίδων.

Επεκτάσεις της ετικέτας meta

Ο Netscape υποστηρίζει ιδιότητες της ακόλουθης μορφής:

	<meta http-equiv="Refresh" content="12; url="http://www.goto.ext/page.html">

Ορισμένοι περιηγητές διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων και των Netscape Navigator, Microsoft Internet Explorer και τον AOL 1.2.3 υποστηρίζουν την επέκταση «Refresh». Με το παραπάνω παράδειγμα, ο web browser, μετά από 12 δευτερόλεπτα, θα μεταβεί στην διεύθυνση που υποδηλώνει η ιδιότητα url.

Μια εναλλακτική μορφή είναι η ακόλουθη

	<meta http-equiv="Refresh" content="12">

Σε αυτή την περίπτωση ο browser θα περιμένει για 10 δευτερόλεπτα και μετά θα ξανά φορτώσει την ίδια σελίδα.

Αυθαίρετα ορισμένες από το χρήστη μέτα πληροφορίες

Ο χρήστης ίσως να θέλει να συμπεριλάβει πληροφορίες για το έγγραφο, όπως είναι για παράδειγμα λέξεις κλειδιά, το όνομα το συγγραφές, κ.α. Αυτό μπορεί να γίνει με την ετικέτα meta με την ακόλουθη μορφή:

	<meta name="author" content="Το όνομα σας">
	<meta name="keywords" content="html document web url">
	<meta name="editor" content="Notepad">

Η ιδιότητα name αναφέρετε σε μια αυθαίρετα επιλεγμένο όνομα, σε αντίθεση με την http-equiv που μπορεί να πάρει μόνο τιμές όμοιες με αυτές που υπάρχουν στο HTTP header.

Περισσότερα για τον CorfuGmr

CorfuGmr

Ονομάζομαι Νίκος και ασχολούμαι με το internet και την κατασκευή ιστοσελίδων από το 1998. Σήμερα, μετά από 12 χρόνια γεμάτα με ενημέρωση, εκπαίδευση και εξάσκηση έχω ανεβάσει σε ένα άλλο επίπεδο τις γνώσεις μου και τις τεχνικές μου. Στα άρθρα μου προσπαθώ να σας δείξω τα μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα που με έχουν ανεβάσει σε αυτό το επίπεδο.
ΣχόλιαΘωμας

21 Απριλίου 2011

Γεια σας κ. Νίκο. Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά που έχετε κάνει!
Τελείωσα πριν 1 χρόνο πληροφορική και κάναμε html και τα πήγαινα πάρα πολύ καλά. Μετά όμως τα παράτησα (μεγάλη μου βλακεία) και είπα τώρα να ξεκινήσω πάλι αλλά έχω μπερδευτεί πάρα πολύ, σε σημείο να τα παρατήσω!
1. Κάθομαι και μαθαίνω τις εντολές και δεν ξέρω πώς να τα συνδυάσω όλα αυτά για να βγάλω ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα…
2. Δεν μπορώ να θυμάμαι όλες τις εντολές απέξω.

Είναι σαν να λέμε να μαθαίνω την ΑΒ αλλά δεν ξέρω πώς να βάλω τα γράμματα σε μια σειρά για να φτιάξω λέξεις.

Πχ σε αυτό το site http://www.abebablomplay.gr/ πως βάζεις το menu αριστερά, πως έχεις πράσινο φόντο πίσω και από πάνω κολλάς το Logo με το κάτω μέρος που είναι το κείμενο?
Πιστεύω πως είμαι κάπου κοντά και απλά θέλω κάτι να με ξεκολλήσει! (όχι σφαλιάρα!:) )
21 Απριλίου 2011

Καλησπέρα.

Αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια.

Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, πρέπει να σου πω, πως έχεις διαλέξει ένα δρόμο δύσκολο που θέλει συνέχεια ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις.

Βασικά η HTML είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται να έχεις τόσο πολύ άγχος. Για να σου δώσω να καταλάβεις, εγώ έμαθα HTML μόνο μου απλά παρακολουθώντας τον κώδικα άλλων σελίδων (πονεμένη ιστορία 😉 )

Τις εντολές δεν χρειάζεται να τις αποστηθίσεις όλες απ’ έξω, καθώς δεν θα σου χρειαστούν, ή αν θα σου χρειαστούν θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις μια μικρή έρευνα στο Internet για να τις εντοπίσεις και να δεις τον τρόπο χρήσης τους.

Η σειρά με την οποία θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσεις αλλάζει από σελίδα σε σελίδα όποτε δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος για να σου περιγράψω την χρήση τους και τη σειρά με την οποία θα τις χρησιμοποιήσεις.

Σε γενικές γραμμές για να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα θα πρέπει να αντιμετωπίζεις κάθε τμήμα της σελίδας ως πλαίσιο, και να το χειρίζεσαι ως μονάδα. Έτσι βάση των παραπάνω, δες το μενού ως ένα πλαίσιο από μόνο του (μία λίστα, ul ή ol), το φόντο ως το πλαίσιο που διατηρεί όλη τη σελίδα μέσα (η ετικέτα body με λίγα λόγια), την περιοχή που περιέχει το logo ως ένα άλλο πλαίσιο, για παράδειγμα ένα div κ.ο.κ.


Συγνώμη, τα σχόλια για αυτό το άρθρο είναι κλειστά.^
Top
css.php