Οι βασικές ετικέτες της HTML

26 Ιούλ 2011 | Οδηγός HTML

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.


Στο προηγούμενο άρθρο δημιουργήσαμε το πρώτο μας αρχείο σε HTML, και είδαμε πως αυτό συμπεριφέρεται σε ένα web browser. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε και τι κάνουν οι ετικέτες της HTML και πως αυτές επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Αυτός είναι ο κώδικας του προηγούμενου άρθρου:

<html>
<head>
  <title>Η πρώτη μου σελίδα σε HTML</title>
</head>
<body>
  Αυτή είναι η πρώτη μου σελίδα σε HTML
</body>
</html>

Και αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα σε ένα web browser:

HTML Document Result

Ας αναλύσουμε λοιπόν των κώδικα σε συνδυασμός με το τελικό αποτέλεσμα στον web browser:

 • Ο κώδικας αρχίζει με την ετικέτα <html> και τελειώνει με την ετικέτα </html>. Αυτές οι ετικέτες είναι που καθορίζουν την αρχή και το τέλος ενός εγγράφου HTML. Σε κάθε HTML έγγραφο θα βρείτε την ετικέτα <html> στην αρχή του εγγράφου και την ετικέτα </html> στο τέλος του εγγράφου. Αυτές οι ετικέτες δεν είναι υποχρεωτικές, ωστόσο είναι καλή πρακτική να τις περιλαμβάνετε στον έγγραφο σας.
 • Ένα έγγραφο HTML έχει επίσης ένα τμήμα HEAD και ένα τμήμα BODY. Οι ετικέτες <head> και </head> καθορίζουν το HEAD τμήμα της σελίδας, ενώ οι ετικέτες <body> και </body> καθορίζουν το BODY τμήμα της σελίδας.
 • Στο τμήμα HEAD επίσης θα έχετε δει τις ετικέτες <title> και </title>, με το κείμενο «Η πρώτη μου σελίδα σε HTML» ανάμεσα τους. Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης αυτής της ετικέτας όμως; Αν παρατηρήσετε το έγγραφο σας στον web browser, το κείμενο «Η πρώτη μου σελίδα σε HTML» εμφανίζεται πάνω στην καρτέλα του περιηγητή σας. Οπότε το κείμενο που γράφετε μεταξύ των ετικετών <title> και </title> θα εμφανίζετε σε αυτό το μέρος του web browser.
 • Και τώρα το ποιο ζουμερό κομμάτι μιας ιστοσελίδας, οι ετικέτες <body> και </body>. Ότι γράφουμε μεταξύ αυτών των δυο ετικετών εμφανίζεται στον Web Browser. Στην περίπτωση μας έχουμε γράψει το κείμενο «Αυτή είναι η πρώτη μου σελίδα σε HTML».  Προφανώς και θα έχετε παρατηρήσει πως αυτό είναι και το κείμενο που εμφανίζεται μέσα στο παράθυρο του web browser.

Συμπεράσματα

 • Κάθε HTML έγγραφο αρχίζει και τελειώνει με τις ετικέτες <html> και </html>
 • Κάθε HTML έγγραφο αποτελείτε από το τμήμα HEAD που περιβάλλεται από τις ετικέτες <head> και </head> και ένα τμήμα BODY που περιβάλλεται από τις ετικέτες <body> και </body> αντίστοιχα.
 • Οι περισσότερες ετικέτες στην HTML είναι σε ζευγάρια (εκτός από μερικές που δεν έχουν ετικέτα τερματισμού), με την ετικέτα τερματισμού να έχει το σύμβολο «/» στα αριστερά από το όνομά της.
 • Μερικές ετικέτες μπορούν να περιέχουν μέσα τους άλλες ετικέτες. Αυτό αποκαλείτε ενθυλάκωση. Στην περίπτωση μας η ετικέτες <title>…</title> είναι ενθυλακωμένες στις ετικέτες <head>…</head>.
 • Το κείμενο μέσα στις ετικέτες <title></title> εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου του Web Browser.
 • Το κείμενο μέσα στις ετικέτες <body></body> εμφανίζεται μέσα στο παράθυρο του Web Browser.

Περισσότερα για τον CorfuGmr

CorfuGmr

Ονομάζομαι Νίκος και ασχολούμαι με το internet και την κατασκευή ιστοσελίδων από το 1998. Σήμερα, μετά από 12 χρόνια γεμάτα με ενημέρωση, εκπαίδευση και εξάσκηση έχω ανεβάσει σε ένα άλλο επίπεδο τις γνώσεις μου και τις τεχνικές μου. Στα άρθρα μου προσπαθώ να σας δείξω τα μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα που με έχουν ανεβάσει σε αυτό το επίπεδο.
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Συγνώμη, τα σχόλια για αυτό το άρθρο είναι κλειστά.^
Top
css.php