Χρησιμοποιήστε δίκτυα διανομής περιεχομένου ! (CDN)

01 Ιούλ 2010 | Speed Optimization

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.


yslow

Η σχέση γεωγραφικής θέσης του χρήστη με τη γεωγραφική θέση του διακομιστή έχει αντίκτυπο στον χρόνο ανταπόκρισης του διακομιστή. Αν έχετε το Web Site σας σε ένα τέτοιο δίκτυο από διάσπαρτους γεωγραφικά διακομιστές τότε η σελίδα σας θα είναι πολύ ποιο γρήγορα διαθέσιμη σε χρήστες παντού στον κόσμο. Αλλά από που πρέπει να αρχίσετε;

Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του διάσπαρτου περιεχομένου της ιστοσελίδας σας, είναι να μην προσπαθήσετε να γράψετε κάποιο λογισμικό κατάλληλο για να διανείμει την ιστοσελίδα σας σε διαφορετικούς διακομιστές σε όλο τον πλανήτη. Ανάλογα με το λογισμικό που σκοπεύετε να δημιουργήσετε για αυτό το σκοπό, η αλλαγή της αρχιτεκτονικής μπορεί να έχει πέραν του βαθμού δυσκολίας και άλλους αποθαρρυντικούς παράγοντες όπως είναι για παράδειγμα ο συγχρονισμός της κατάστασης των συνόδων, την αναπαραγωγή των κινήσεων της βάσης δεδομένων μεταξύ των διακομιστών, κα. Κάθε προσπάθεια να μειώσετε την απόσταση μεταξύ των χρηστών της ιστοσελίδας σας και του διακομιστή με τη χρήση λογισμικού που γράφετε εσείς μπορεί να σας καθυστερήσει πολύ ή/και να μην μπορέσει να ολοκληρωθεί ποτέ.

Θυμηθείτε πως το 80 – 90% χάνετε στο κατέβασμα των διάφορων συστατικών της σελίδας σας όπως είναι οι εικόνες, τα css, τα σενάρια της JavaScript, τα Flash, κα. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας της βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας για καλύτερους χρόνους. Αντί να αρχίσετε να γράφετε το δικό σας λογισμικό για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της εφαρμογής σας, είναι καλύτερα πρώτα να διασπείρετε το στατικό σας περιεχόμενο. Αυτή η πρακτική, όχι μόνο επιτυνγχάνει μεγάλη μείωση στο χρόνο απόκρισης, αλλά είναι και ευκολότερη χάρη στα δίκτυα διανομής περιεχομένου !

Ένα δίκτυο διανομής περιεχομένου (CDN), είναι μια ομάδα από διακομιστές, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα γεωγραφικά μέρη του πλανήτη διασκορπισμένοι για να διανείμουν το περιεχόμενο αποτελεσματικά στους χρήστες. Ο διακομιστής που επιλέγετε κάθε φορά να διανείμει περιεχόμενο σε κάθε χρήστη βασίζετε τυπικά στην απόσταση του χρήστη και του σχετικά κοντινότερου δικτύου. Για παράδειγμα, ο διακομιστής με τις λιγότερες αναπηδήσεις δικτύου ή ο διακομιστής με την ταχύτερη ανταπόκριση επιλέγετε για να μεταδώσει το περιεχόμενο.

Μερικές μεγάλες εταιρείες διαδικτύου διαθέτουν δικό τους δίκτυο διανομής περιεχομένου (CDN), όπως αυτό της Akamai Technologies, Mirror Image Internet ή της Limelight Networks. Για εταιρείες που αρχίζουν τώρα ή για μια μόνο ιστοσελίδα το κόστος ενός δικτύου διανομής περιεχομένου μπορεί να είναι απαγορευτικό, αλλά καθώς το κοινό σας θα μεγαλώνει τότε θα είναι απαραίτητο ένα δίκτυο διανομής περιεχομένου (CDN). Στην Yahoo!, όπου μεταφέρθηκε το στατικό περιεχόμενο σε των εφαρμογών της σε δίκτυο διανομής περιεχομένου ο χρόνος αναμονής των χριστών μειώθηκε κατά 20% ή/και περισσότερο. Η μετάβαση σε ένα δίκτυο διανομής περιεχομένου απαιτεί μια πολύ μικρή αλλαγή στον τρόπο που γράφετε τα προγράμματα σας η οποία όμως θα βελτιώσει δραματικά την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας.

Πηγή : Yahoo!

Περισσότερα για τον CorfuGmr

CorfuGmr

Ονομάζομαι Νίκος και ασχολούμαι με το internet και την κατασκευή ιστοσελίδων από το 1998. Σήμερα, μετά από 12 χρόνια γεμάτα με ενημέρωση, εκπαίδευση και εξάσκηση έχω ανεβάσει σε ένα άλλο επίπεδο τις γνώσεις μου και τις τεχνικές μου. Στα άρθρα μου προσπαθώ να σας δείξω τα μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα που με έχουν ανεβάσει σε αυτό το επίπεδο.
Σχόλια2 Ιουλίου 2010

[…] This post was mentioned on Twitter by Web Resoures.eu. Web Resoures.eu said: Χρησιμοποιήστε δίκτυα διανομής περιεχομένου ! (CDN) : http://j.mp/9VmFEH […]


Συγνώμη, τα σχόλια για αυτό το άρθρο είναι κλειστά.^
Top
css.php