Θεωρία των χρωμάτων [Μέρος 1ο] : Η έννοια των χρωμάτων

12 Αυγ 2010 | Γενικά

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.


Θεωρία των χρωμάτων [Μέρος 1ο] : Η έννοια των χρωμάτων

Το χρώμα στη σχεδίαση είναι πολύ υποκειμενικό. Το χρώμα μπορεί να προκαλεί διαφορετική αντίδραση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μερικές φορές το συναίσθημα που προκαλείτε έχει να κάνει με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός, και άλλες φορές με πολιτιστικό υπόβαθρο. Η θεωρία των χρωμάτων είναι μια επιστήμη από μόνη της. Κάποιοι έχουν χτίσει την καριέρα τους με τη μελέτη της επιρροής των χρωμάτων σε διαφορετικά άτομα, είτε αυτά είναι απομονωμένα ή αν ανήκουν σε μια ομάδα. Μερικές φορές, η αλλαγή της απόχρωσης ή του κορεσμού ενός χρώματος μπορεί να προκαλέσει εντελώς διαφορετικά συναισθήματα. Ο όρος πολιτιστικές διαφορές σημαίνει πως ένα χρώμα που μπορεί να είναι χαρούμενο και ζωηρό σε ένα κράτος, σε ένα άλλο μπορεί να είναι καταθλιπτικό.

Color Wheel

Αυτό είναι το πρώτο άρθρο από τα τρία στο σύνολο που αφορούν τη θεωρία των χρωμάτων. Σε αυτό το μέρος θα συζητήσουμε για τις έννοιες πίσω από τοις οικογένειες των χρωμάτων και θα δώσουμε και μερικά παραδείγματα για το πως αυτά τα χρώματα χρησιμοποιούνται. Στο δεύτερο μέρος θα συζητήσουμε για το πως η απόχρωση, ο κορεσμός, το χρώμα, η τιμή, ο κορεσμός, ο τόνος και οι σκιές επηρεάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα. Τέλος στο τρίτο μέρος θα συζητήσουμε για το πως να δημιουργήσετε αποτελεσματικούς συνδυασμούς χρωμάτων για τα δικά σας σχέδια.

Θερμά χρώματα

Warm Colors
Στην οικογένεια των θερμών χρωμάτων ανήκει το κόκκινο το πορτοκαλί και το κίτρινο και άλλες αποχρώσεις αυτών των τριών χρωμάτων. Αυτά είναι τα χρώματα της φωτιάς, των πεσμένων φίλων, της ανατολής και της δύσης του ηλίου, και είναι γενικότερα τα χρώματα που εκφράζουν την ενέργεια, το πάθος και την θετικότητα.

Το κόκκινο και το κίτρινο είναι και τα δύο βασικά χρώματα, και το πορτοκαλί προκύπτει από αυτά. Αυτό σημαίνει πως τα θερμά χρώματα είναι στην πραγματικότητα θερμά και δεν δημιουργούνται από το συνδυασμό κάποιου θερμού χρώματος με κάποιο ψυχρό.

Δημιουργήστε τα θερμά χρώματα στο σχεδιασμό σας για να προκαλέσετε το πάθος, την χαρά, των ενθουσιασμό και τη χαρά.

Κόκκινο (βασικό χρώμα)

Κόκκινο (βασικό χρώμα)

Το κόκκινο είναι πολύ θερμό χρώμα. Είναι συσχετισμένο με τη φωτιά, τη βία και τον πόλεμο. Επίσης το κόκκινο έχει συσχετιστεί με την αγάπη και το πάθος. Στην ιστορία έχει συσχετιστεί με τον διάβολο και τον έρωτα. Επίσης έχει παρατηρηθεί πως το κόκκινο έχει και φυσική επίδραση στον άνθρωπο, καθώς αυξάνει την πίεση του αίματος, τον αριθμό των αναπνοών και τον μεταβολισμό.

Το κόκκινο επίσης συσχετίζετε με τον θυμό, την σπουδαιότητα (θυμηθείτε τα κόκκινα χαλιά στις βραβεύσεις ή όταν συγκεντρώνονται διάσημοι σε κάποιο χώρο). Το κόκκινο επίσης επισημαίνει τον κίνδυνο (αυτός είναι και ο λόγος που τα φανάρια για να σταματήσουμε είναι κόκκινα και επίσης η σήμανση STOP είναι και αυτή κόκκινη).

Πέρα από δυτικό κόσμο το κόκκινο είναι διαφορετικά συσχετισμένο. Για παράδειγμα στην Κίνα το κόκκινο είναι το χρώμα ευημερίας και της ευτυχίας. Επίσης το χρησιμοποιούν για να έχουν καλή τύχη. Σε άλλους ανατολικούς πολιτισμούς το κόκκινο φοριέται από τις νύφες την ημέρα του γάμου τους. Ωστόσο στην νότιο Αφρική το κόκκινο είναι το χρώμα του πένθους. Το κόκκινο επίσης έχει συσχετιστεί με τον κομμουνισμό, την ενημέρωση κατά του AIDS στην Αφρική λόγο της δημοτικότητα των διαφημίσεων για την ασθένεια.

Στο σχεδιασμό το κόκκινο μπορεί να είναι ένα ισχυρό χρώμα επικοινωνίας. Μπορεί να γίνει αφόρητο αν χρησιμοποιηθεί σε ένα σχέδιο, ειδικά στην ποιο αχνή του μορφή. Είναι το ιδανικό χρώμα όταν θέλετε να προβάλετε τη δύναμη του πάθους στο σχέδιο σας. Το κόκκινο μπορεί να είναι πολύ ευπροσάρμοστο, αν και στις ποιο φωτεινές του αποχρώσεις είναι πολύ ενεργητικό χρώμα ενώ οι ποιο σκοτεινές αποχρώσεις του είναι ισχυρές και κομψές.

Παραδείγματα

Dark Crimson Productions
Οι σκοτεινές σκιές του κόκκινου σε αυτό το σχέδιο αποδίδει την αίσθηση του ισχυρού και κομψού σε αυτή την ιστοσελίδα.

Abstraktion - User interface design
Οι πραγματικά κόκκινοι τόνοι στέκονται έναντι του σκοτεινού γκρι και δημιουργούν το συνέσθημα του ισχυρού και του καλαίσθητου.

Brussels based digital creative agency looking for visionary clients.
Το έντονο κόκκινο σε αυτό το σχέδιο δίνει την αίσθηση της ενέργειας και της κίνησης

CWD Web Design
Το σκούρο κόκκινο σε αυτό το site επειδή έχει συνδυαστεί με στοιχεία που θυμίζουν γρατσουνιές μοιάζει περισσότερο με αίμα.

1M Creative
Το σκούρο κόκκινο όταν το συνδυάζετε με το λευκό και το ανοικτό γκρι δίνει μια πολύ κομψή και επαγγελματική εντύπωση.

Πορτοκαλί (Δευτερεύον χρώμα)

Orange
Το πορτοκαλί είναι ένα πολύ ζωηρό και ενεργειακό χρώμα. Οι απαλές αποχρώσεις του, μπορούν να συσχετιστούν με τη γη και το φθινόπωρο. Επειδή έχει συσχετιστεί και με την αλλαγή των εποχών το πορτοκαλί μπορεί να αναπαραστήσει την αλλαγή και την μετακίνηση γενικότερα.

Επίσης επειδή το πορτοκαλί είναι συσχετισμένο με το ομώνυμο φρούτο, μπορεί να συσχετιστεί με την υγεία και τη ζωή. Στη σχεδίαση το πορτοκαλί επιβάλει την προσοχή χωρίς να είναι τόσο συντριπτικό όσο το κόκκινο. Συχνά θεωρείτε ποιο φιλικό και ελκυστικό.

Παραδείγματα

Curious Romain
Το ανοικτό πορτοκαλί πλαίσιο τραβά την προσοχή του χρήστη στο περιεχόμενο του.

Gowalla
Το πορτοκαλί χρησιμοποιείτε εδώ για να αναπαραστήσει τη φωτιά. Αυτή είναι η ποιο πετυχημένη χρήση του.

WEBdots Designs
Το σκούρο πορτοκαλί όταν χρησιμοποιείτε σε αντίθεση με το πράσινο του λαδιού, ενεργεί σχεδόν σαν ουδέτερο και γήινο χρώμα

HOA websites for your neighborhood
Το πορτοκαλί σε αυτή τη σελίδα έχει χρησιμοποιηθεί για να δώσει μια φιλική και ελκυστική εντύπωση

The Plant
Οι τόνοι του πορτοκαλί σε αυτή την ιστοσελίδα προσθέτουν πολύ οπτικό ενδιαφέρων και τραβούν την προσοχή.

Κίτρινο (Βασικό χρώμα)

Κίτρινο (Βασικό χρώμα)
ο κίτρινο συχνά θεωρείτε το ποιο φωτεινό και το ποιο ενεργητικό από τα θερμά χρώματα. Έχει συσχετιστεί με τη χαρά και τη λιακάδα. Το κίτρινο επίσης μπορεί να συσχετιστεί με την απάτη και τη δειλία.

Το κίτρινο επίσης έχει συσχετιστεί με την ελπίδα, όπως φαίνεται σε κάποια κράτη που κίτρινες κορδέλες είναι δεμένες έξω από τα σπίτια αυτών που έχουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο στον πόλεμο. Επίσης και το κίτρινο είναι συσχετισμένο με τον κίνδυνο, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό όσο το κόκκινο.

Σε μερικά κράτη το κίτρινο έχει πολύ διαφορετική έννοια. Στην Αίγυπτο για παράδειγμα το κίτρινο συμβολίζει το πένθος, στην Ιαπωνία αναπαριστά το θάρρος και στην Ινδία είναι το χρώμα των εμπόρων.

Στα σχέδια σας, το ανοικτό κίτρινο μπορεί να προσδίδει την αίσθηση της χαράς και της φαιδρότητας. Οι απαλές αποχρώσεις του κίτρινου συνήθως χρησιμοποιούνται ως ουδέτερο χρώμα για τα μωρά και νέα παιδιά. Το ανοικτό κίτρινο επίσης αποδίδει ήρεμο συναίσθημα της χαράς από το φωτεινό κίτρινο. Το σκούρο κίτρινο και το χρυσό-κίτρινο μπορεί ορισμένες φορές να μοιάζει ποιο παλιό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σχέδια όπου η αίσθηση της μονιμότητας είναι απαραίτητη.

Παραδείγματα

Foodtease: Canadians in Texas
Το ανοικτό κίτρινο στην κορυφή της σελίδας και τα κίτρινα γραφικά που χρησιμοποιούνται μέσα σε αυτή την ιστοσελίδας δίνουν την αίσθηση της θετικής ενέργειας.

Site-uri web cms
Το ανοικτό κίτρινο σε αυτή τη σελίδα χρησιμοποιείτε περισσότερο ως ουδέτερο χρώμα, και σε συνδυασμό με γραφικά του δίνει μια αίσθηση χαράς.

Yellow
Το ανοικτό κίτρινο εδώ τραβά την προσοχή στα ποιο ενδιαφέροντα σημεία της σελίδας

E. S. | pasikeitimai.lt
Το φωτεινό κίτρινο λουλούδι υπενθυμίζει το καλοκαίρι σε αυτή την ιστοσελίδα και σε συνδυασμό με το κίτρινο του παλιού δίνει την αίσθηση του οικογενειακού.

Ψυχρά χρώματα

Ψυχρά χρώματα

Τα ψυχρά χρώματα είναι τα πράσινο, μπλε και μοβ και συνήθως είναι ποιο υποτονικά από τα θερμά χρώματα. Είναι τα χρώματα της νύχτας, του νερού, της φύσης και συνήθως είναι χαλαρωτικά και κατά κάποιο τρόπο επιφυλακτικά.

Από τα τρία ψυχρά χρώματα το μπλε είναι το μόνο που είναι βασικό χρώμα. Αυτό σημαίνει πως τα άλλα δυο χρώματα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού του μπλε με κάποιο από τα δυο βασικά χρώματα (κίτρινο για να παράγουμε το πράσινο και κόκκινο για να παράγουμε το μοβ). Για το λόγο αυτό το πράσινο έχει κάποιες από τις ιδιότητες του κίτρινου και το μοβ παίρνει και κάποιες από τις ιδιότητες του κόκκινου. Τοποθετώντας ψυχρά χρώματα στα σχέδια σας δίνετε την αίσθηση της χαλαρότητας και της επαγγελματικότητας.

Πράσινο (δευτερεύων χρώμα)

Πράσινο (δευτερεύων χρώμα)

Το πράσινο είναι χρώμα πολύ κοντινό στη γη. Μπορεί να αναπαραστήσει τη νέα αρχή και την ανάπτυξη. Επίσης εκφράζει την ανανέωση και την αφθονία. Εναλλακτικά το πράσινο μπορεί να υποδηλώσει το φθόνο ή τη ζήλια, και την έλλειψη πείρας.

Το πράσινο έχει πολλές από τις χαλαρωτικές ιδιότητες του μπλε, αλλά συνδυάζει και λίγη από την ενέργεια του κίτρινου. Στο σχεδιασμό, το πράσινο μπορεί να επιδρά φέρνοντας την ισορροπία και την αρμονία και είναι πολύ σταθερό. Είναι κατάλληλο για τα σχέδια που σχετίζονται με τον πλούτο, την σταθερότητα, την ανανέωση και τη φύση. Οι ανοικτές αποχρώσεις του πράσινου είναι ποιο ενεργειακές και ζωηρές, ενώ το πράσινο της ελιάς είναι αντιπροσωπευτικό χρώμα της φύσης. Οι σκούρες αποχρώσεις του πράσινου είναι ποιο σταθερές αποχρώσεις και αντιπροσωπεύουν την αφθονία.

Παραδείγματα

Rubber Design
Οι πολύ απαλές αποχρώσεις του πράσινου σε αυτό το site αποδίδουν την αίσθηση της φύσης.

Reformed Theology from R.C. Sproul
Το πολύ ανοικτό πράσινο στην κορυφή αυτής της σελίδας σε συνδυασμό με το πράσινο φίλο στο λογότυπο του δίνει την αίσθηση του φυσικού και του ζωηρού.

Plant With Purpose
Σε αυτή την ιστοσελίδα οι πολύ έντονοι τόνοι του πράσινου στην απόχρωση του λαδιού του αποδίδουν την αίσθηση της φύσης η οποία είναι απαραίτητη για να υποστηρίξει το περιεχόμενο.

i Avion
Οι ποιο φωτεινές αποχρώσεις του πράσινου αυτής της ιστοσελίδας του αποδίδουν την αίσθηση του δροσερού και του ενεργειακού σχεδιασμού.

Bay Nature
Ακόμα ένα site που χρησιμοποιεί το πράσινο του λαδιού όπου επίσης παράγει το συναίσθημα του φυσικού.

Μπλε (Βασικό χρώμα)

Μπλε (Βασικό χρώμα)
Το μπλε συχνά συσχετίζετε με τη θλίψη στην αγγλική γλώσσα. Το μπλε επίσης χρησιμοποιείτε εκτεταμένα για να αναπαραστήσει την ησυχία και την ευθύνη. Οι ανοικτές αποχρώσεις του μπλε μπορούν να είναι ξεκούραστες και φιλικέ. Οι σκούρες αποχρώσεις του μπλε είναι ποιο σκληρές και αξιόπιστες. Το μπλε επίσης συσχετίζετε με την ειρήνη, και έχει πνευματική και θρησκευτική σημασία σε πολλούς πολιτισμούς και παραδώσεις.

Η έννοια του μπλε αλλάζει ανάλογα με την απόχρωση του. Στο σχεδιασμό, η ακριβής απόχρωση του μπλε που θα επιλέξετε θα έχει μεγάλη επίδραση στο πως οι χρήστες θα αντιλαμβάνονται το συναίσθημα που θέλετε να τους μεταδώσετε. Οι ανοικτές αποχρώσεις του μπλε είναι συχνά χαλαρωτικές και ηρεμιστικές. Το λαμπερό μπλε μπορεί να είναι χρώμα γεμάτο ενέργεια και ανανεωτικό. Το σκούρο μπλε είναι ιδανικό για επαγγελματικές ιστοσελίδες ή για σελίδες που πρέπει να δείχνουν δυνατές και αξιόπιστες.

Παραδείγματα

sman96.com
Οι σκούρες αποχρώσεις του μπλε δίνουν την αίσθηση της αξιοπιστίας, ενώ οι ποιο φωτεινές και ανοικτές αποχρώσεις του μπλε το συγκρατούν για να μην γίνει πολύ σοβαρό.

Industrial Media
Το σκούρο μπλε δίνει στην ιστοσελίδα την αίσθηση του επαγγελματισμού, ειδικά όταν συνδυάζετε με το λευκό φόντο. Οι ποιο ανοικτοί τόνοι του μπλε δίνουν την αίσθηση της ζωντάνιας

AAN Designers
Το ανοικτό μπλε του ουρανού δίνει σε αυτή την ιστοσελίδα την αίσθηση της νιότης η οποία ενισχύετε με τα κόκκινα στοιχεία.

Mighty Dream
Σε αυτή την ιστοσελίδα συνδυάζετε ένα μεγάλο φάσμα των μπλε αποχρώσεων, το οποίο του δίνει την αίσθηση της ανανέωσης

Fernando Silanes
Οι ανοικτοί τόνοι του μπλε σε αυτή την ιστοσελίδα δίνουν την αίσθηση της χαλάρωσης.

Μοβ (Δευτερεύον χρώμα)

Μοβ (Δευτερεύον χρώμα)

Το μοβ για πολύ καιρό είχε συσχετιστεί με την πολυτέλεια. Αυτό το χρώμα προκύπτει από το συνδυασμό κόκκινου και μπλε, και έτσι κληρονομεί μερικές ιδιότητες και από τα δυο. Το μοβ έχει συσχετιστεί με τη δημιουργικότητα και την φαντασία επίσης.

Στην Ταϊλάνδη, το μοβ είναι το χρώμα του πένθους για τις χήρες. Το σκούρο μοβ συσχετίζετε με τον πλούτο και την πολυτέλεια, ενώ οι ανοικτές αποχρώσεις του μοβ θεωρούνται ποιο ρομαντικές αποχρώσεις.

Στο σχεδιασμό, το σκούρο μοβ μπορεί να δώσει την αίσθηση του πλούτου και της πολυτέλειας. Οι ανοικτές αποχρώσεις του μοβ συνδέονται με την άνοιξη και τον ρομαντισμό.

British Luxury Goods Since 1781 | Asprey
Οι σκούρες αποχρώσεις σε αυτή την ιστοσελίδα επικαλούνται την ιδιότητα της πολυτέλειας του μοβ, η οποία είναι πολύ σημαντική για το πολυτελές όνομα του Asprey

AvantGrape
Οι ανοικτές και λίγο ποιο σκούρες αποχρώσεις σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν χρησιμοποιηθεί για να δώσουν την αίσθηση της δημιουργικότητας

Monument Mall
Οι ποιο ανοικτές αποχρώσεις οι οποίες τείνουν περισσότερο προς το κόκκινο του δίνουν μια πλούσια εμφάνιση γεμάτη ενέργεια

Ian James cox
Το σκούρο μοβ αυτής της ιστοσελίδας στο φόντο, δίνουν την αίσθηση της δημιουργικότητας σε όλη την ιστοσελίδα.

alicea.ca
Οι σκούρες, μοβ λεπτομέρειες δίνουν την αίσθηση του κομψού και του πολυτελούς

Ουδέτερα χρώματα

Ουδέτερα χρώματα
Συνήθως τα ουδέτερα χρώματα λειτουργούν ως υπόβαθρο. Το συνηθέστερο όλως είναι να συνδυάζονται λεπτομέρειες ποιο ανοικτών χρωμάτων. Ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μόνα τους, και μπορούν να δημιουργήσουν πολύ εντυπωσιακά σχέδια. Ή έννοια και η εντύπωση που δημιουργούν αυτά τα χρώματα βασίζετε στα χρώματα με τα οποία πλαισιώνονται.

Μαύρο

Μαύρο
Το μαύρο είναι το ποιο δυνατό χρώμα από τα ουδέτερα χρώματα. Από τη θετική του πλευρά συσχετίζετε με την δύναμη, την κομψότητα και την οικογένεια. Από την αρνητική του πλευρά μπορεί να συσχετιστεί με το διάβολο, το θάνατο, και το μυστήριο. Το μαύρο επίσης είναι το παραδοσιακό χρώμα του πένθους για τις δυτικές πολιτείες. Ακόμα το μαύρο, είναι συνδεδεμένο με την επανάσταση σε ορισμένους πολιτισμούς.

Το μαύρο συνήθως χρησιμοποιείτε για τολμηρά σχέδια, καθώς επίσης και σε πολύ κομψά σχέδια. Μπορεί να είναι είτε συντηρητικό, είτε μοντέρνο, παραδοσιακό ή πρωτότυπο και αυτό έχει να κάνει με τα χρώματα που το συνοδεύουν. Στο σχεδιασμό το μαύρο συνήθως χρησιμοποιείτε για την τυπογραφία και άλλα λειτουργικά τμήματα του σχεδίου, λόγο της ουδετερότητας του. Τέλος το μαύρο είναι ικανό για την απόδοση της αίσθησης της εμπειρίας και του μυστηρίου.

Παραδείγματα

ALEXANDAR | DJ / Producer
Ο συνδυασμός του μαύρου με τα ανοιχτά χρώματα και το σκούρο καφέ φόντο δημιουργεί μια πολύ μοντέρνα εμφάνιση

Reduce tu Huella
Το μαύρο σε συνδυασμό με το μπλε του πάγου το κάνει να μοιάζει ποιο κρύο

Mediasoldier
Το μαύρο σε αυτή τη σελίδα που έχει συνδυαστεί με το πράσινο του lime και το συνολικό σχεδιασμό που μοιάζει με φθαρμένο το κάνει άκρος μοντέρνο αυτό το web site

The online portfolio of Dublin based web designer Mark Wallis
Τα μαύρα στοιχεία αυτής της ιστοσελίδας προσθέτουν ένα ακόμα επίπεδο εμπειρίας και παράλληλα το κάνουν και μοντέρνο.

The Swish Life Magazine
Τα μαύρα στοιχεία αυτής της ιστοσελίδας δίνουν την αίσθηση της εμπειρίας σε όλο το Web Site

Λευκό

Λευκό

Το λευκό είναι στην αντίθετη πλευρά από το μαύρο στο φάσμα των χρωμάτων, αλλά όπως και το μαύρο, μπορεί να κάνει καλά τη δουλεία του με όλα τα άλλα χρώματα. Το λευκό συχνά συσχετίζετε με την αγνότητα, την καθαριότητα και την αρετή. Στην δύση, το λευκό φοριέται από τις νύφες την ημέρα του γάμου τους. Επίσης συσχετίζετε με τη βιομηχανία της περίθαλψης και της υγείας, και ποιο ειδικά με τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και τους οδοντιάτρους. Ακόμα το λευκό είναι συσχετισμένο με την καλοσύνη, για αυτό και συχνά οι άγγελοι αναπαριστώνται με λευκό χρώμα.

Στο σχεδιασμό το λευκό είναι ένα γενικής χρήσης χρώμα που επιτρέπει στα υπόλοιπα χρώματα να διακρίνονται άμεσα. Το λευκό μπορεί να βοηθήσει στην προβολή της καθαρότητας και της απλότητας ενός σχεδίου, και είναι δημοφιλές στα μινιμαλιστικά σχέδια. Το λευκό στη σχεδίαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απεικονίσει την το χειμώνα ή και το καλοκαίρι, ανάλογα με τα χρώματα που το πλαισιώνουν.

Παραδείγματα

Fuelhaus Integrated Brand Communications
Το λευκό σε αυτή τη σελίδα έχει χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει αντίθεση με το έντονο ανοικτό μπλε

Chama Inc
Το λευκό φόντο είναι πολύ δημοφιλές στα μινιμαλιστικά Web Sites, και παρέχει υπέροχη αντίθεση με τα μαύρα γράμματα

Clearleft Ltd
Εδώ το λευκό χρησιμοποιείτε μόνο στις λεπτομέρειες, το οποίο δίνει λίγο φως παραπάνω στο σχέδιο.

Tim Eger
Το λευκό σε συνδυασμό με το γκρι δίνει μια απαλή και καθαρή σχεδίαση σε αυτή την ιστοσελίδα

OC Group
Και πάλι εδώ, το λευκό χρησιμοποιείτε ως φόντο για να φωτίσει το συνολικό σχέδιο.

Γκρι

Γκρι
Το γκρι είναι ουδέτερο χρώμα, γενικά ανήκει στα ψυχρά χρώματα του φάσματος των χρωμάτων. Μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί κακόκεφο και καταθλιπτικό. Σε ορισμένα σχέδια οι ανοικτές αποχρώσεις του γκρι μπορούν να αντικαταστήσουν το λευκό, ενώ οι σκούρες αποχρώσεις μπορούν να αντικαταστήσουν το μαύρο.

Γενικότερα το γκρι είναι επίσημο και συντηρητικό χρώμα, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι και μοντέρνο ανάλογα με τα χρώματα που το συνοδεύουν. Επίσης το γκρι ορισμένες φορές είναι και το χρώμα του πένθους. Συχνά το χρησιμοποιούν για σχέδια που έχουν να κάνουν με το εμπόριο, όπου το κλειδί της επιτυχίας είναι η τυπικότητα και η σοβαρότητα. Τέλος το γκρι είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιείτε και ως φόντο

Παραδείγματα

Blog and Web Design Portfolio of Adrian Pelletier
Εδώ έχει επιλεγεί ένα πολύ ανοικτό γκρι το οποίο δίνει το συναίσθημα την ηρεμίας

Symphony. An open source CMS.
Το ανοικτό γκρι εδώ στο φόντο εδώ προσθέτει την αίσθηση του μοντέρνου σε συνδυασμό με τη γραμματοσειρά

NOSOTROS
Η δροσερή απόχρωση του γκρι σε αυτή την ιστοσελίδα δίνει την εντύπωση του μοντέρνου και της γνώσης.

aside
Ο συνδυασμός του σκούρου γκρι στο φόντο και της ανοικτής απόχρωσης του γκρι στη γραμματοσειρά μετατρέπει αυτό το site σε μοντέρνο αυτόματα

Sheriar Designs
Το μεγάλο εύρος των αποχρώσεων του γκρι, που χρησιμοποιείτε σε αυτό το σχέδιο αποδίδει την αίσθηση της εμπειρίας και της επαγγελματικότητας.

Καφέ

Καφέ

Το καφέ έχει συσχετιστεί με τη γη, το ξύλο και την πέτρα. Είναι ένα από τα βασικά χρώματα της φύσης, και ένα ουδέτερα θερμό χρώμα. Το καφέ μπορεί να συσχετιστεί επίσης με την αξιοπιστία, και την επιμονή. Τέλος το καφέ μερικές φορές θεωρείτε και βαρετό.

Στη σχεδίαση, ο ποιο βασικός του ρόλος είναι η χρήση του ως φόντο. Επίσης μερικές φορές το συναντάμε σε υφές που μοιάζουν με ξύλο και ορισμένες φορές και με πέτρα. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό αυτού του χρώματος είναι που βοηθάει να αποδοθεί η ζεστασιά στα σχέδια. Μερικές φορές το καφέ χρησιμοποιείτε στις ποιο σκούρες αποχρώσεις του για να αντικαταστήσει το μαύρο, είτε αυτό είναι στο φόντο ενός σχεδίου, είτε αυτό είναι στη γραμματοσειρά.

Παραδείγματα

Cambridge, NY Bike Shop
Το γκρι-καφέ σε αυτό το σχέδιο δίνει την αίσθηση της αξιοπιστίας και της υπευθυνότητας

Tabor Orthopedics
Το πορτοκαλί – καφέ που χρησιμοποιούν σε αυτή τη σελίδα δίνει την εντύπωση του γήινου και του αξιόπιστου.

LeliaThomas.Com
Το σκούρο καφέ που έχει αυτή η ιστοσελίδα δίνει την αίσθηση του γήινου και της σταθερότητας σε όλο το site, καθώς επίσης επιτρέπει στα υπόλοιπα χρώματα της σελίδας να ξεχωρίζουν

Austin Town Hall
Το καφέ του ξύλου είναι μια δημοφιλής απόχρωση, και στην περίπτωση μας προσθέτει μια φιλικότητα στην ιστοσελίδα σε ένα κατά τα άλλα μινιμαλιστικό site.

Dan Craig
Το σχεδόν γκρι καφέ που έχει χρησιμοποιηθεί στο φόντο δίνει την αίσθηση της σταθερότητας και του γήινου.

Μπεζ

Μπεζ

Το μπεζ είναι κάτι σχεδόν μοναδικό στο χρωματικό φάσμα, μιας και μπορεί κάποιες φορές να είναι ψυχρό και άλλες θερμό χρώμα, ανάλογα με τα χρώματα που το πλαισιώνουν. Αυτό το χρώμα έχει τη ζεστασιά του καφέ και την ψυχρότητα του λευκού, και όπως και το καφέ μερικές φορές μοιάζει να είναι βαρετό. Είναι ένα συντηρητικό χρώμα στις περισσότερες μορφές του, και συνήθως το χρησιμοποιούν ως φόντο. Το μπεζ σε ορισμένες περιπτώσεις συμβολίζει το σεβασμό.

Το μπεζ στο σχεδιασμό έχει συνήθως της θέση του στο φόντο, και ακόμα ποιο συνηθισμένο είναι να βλέπουμε το μπεζ ως φόντο σε κάποια υφή που μοιάζει περισσότερο με χαρτί. Οι ιδιότητες του μπεζ επηρεάζονται από τα χρώματα που βρίσκονται κοντά του. Αυτό σημαίνει πως τελικά δεν δημιουργεί και τη μεγαλύτερη εντύπωση το μπεζ από μόνο του.

Παραδείγματα

HELLO
Η ανοικτή απόχρωση του μπεζ σε αυτή τη σελίδα δίνει την αίσθηση της νεότητας και της φρεσκάδας λόγο των έντονων χρωμάτων που υπάρχουν στο σχεδιασμό.

Christopher Calicott
Το ανοικτό μπεζ αυτής της σελίδας δίνει την αίσθηση του συντηρητικού και του κομψού.

Five Years of Firefox
Το κιτρινωπό μπεζ στη σελίδα έχει γίνει ακόμα ποιο θερμό σε συνδυασμό με τις λεπτομέρειες του πορτοκαλί και του καφέ που έχουν χρησιμοποιήσει σε αυτό το σχέδιο.

TaraBrooch
Στη σελίδα αυτή έχει χρησιμοποιηθεί για να τονίσει την υφή της χάρτινης συσκευασίας ενώ στο φόντο που έχει χρησιμοποιηθεί πάλι το μπεζ σε μια ποιο γκρίζα απόχρωση βοηθάει στον τονισμό της υφής του μπετόν και του πέτρας

Tonyleighton.com

Κρεμ

Κρεμ
Το κρεμ είναι χρώμα που δείχνει εμπειρία και περιέχει λίγη από τη ζεστασιά του καφέ, αλλά πολύ από την ψυχρότητα του λευκού. Σε γενικές γραμμές είναι ήσυχο χρώμα, και συχνά χρησιμοποιείτε και να επικαλεστεί την ιστορία. Επίσης είναι χρώμα που ηρεμεί με λίγη από την αγνότητα του λευκού.

Στο σχεδιασμό το κρεμ αποδίδει την αίσθηση του κομψού και της ηρεμίας. Όταν συνδυάζετε με γήινα χρώματα όπως είναι το χρώμα από το ροδάκινο ή με το καφέ, μπορεί να γίνει και αυτό γήινο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να φωτίσει τα πολύ σκούρα χρώματα, χωρία να δημιουργεί την έντονη αντίθεση του λευκού με τα σκούρα χρώματα.

Παραδείγματα

Play Attitude
Σε αυτή την ιστοσελίδα το κρεμ έχει μια ποιο θερμή απόχρωση, η οποία όμως μετριάζετε από τα ψυχρά χρώματα που χρησιμοποιούνται στο σχέδιο.

Art in My Coffee
Το γκριζωπό κρεμ αυτής της σελίδας θερμαίνετε με τις πορτοκαλί-καφέ λεπτομέρειες.

Music City Unsigned
Το κρεμ φόντο δίνει την αίσθηση της κομψότητας που διαφορετικά δεν θα υπήρχε

Kari Jobe
Το κρεμ σε αυτή την ιστοσελίδα ενισχύει την παλαιότητα που θέλει να βγάλει ο σχεδιασμός.

CulinaryCulture
Ο συνδυασμός του κρεμ με τα άλλα φωτεινά χρώματα δίνει σε αυτό το web site της αίσθηση της κομψότητας

Εν συντομία

Ενώ οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το άρθρο μπορεί να σας φαίνονται πάρα πολλές, η θεωρία των χρωμάτων στην πραγματικότητα έχει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για κάθε κατηγορία χρωμάτων και αποχρώσεων. Εδώ ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός αναφοράς στις ποιο βασικές έννοιες των χρωμάτων που συζητήσαμε παραπάνω :

 • Κόκκινο : Πάθος, αγάπη, θυμός
 • Πορτοκαλί : Ενέργεια, χαρά, ζωτικότητα
 • Κίτρινο : Χαρά, ελπίδα, απάτη
 • Πράσινο : Νέα αρχή, αφθονία, φύση
 • Μπλε : Ηρεμία, υπευθυνότητα, θλίψη
 • Μοβ : Δημιουργικότητα, πολυτέλεια, πλούτος
 • Μαύρο : Μυστήριο, κομψότητα, διάβολος
 • Γκρι : Κακοκεφιά, συντηρητικό
 • Λευκό : Απλότητα, καθαρότητα, αρετή
 • Καφέ : Φύση, αξιοπιστία
 • Μπεζ : Συντηρητικό, βαρετό
 • Κρεμ : Ηρεμιστικό, κομψό, καθαρό

Περισσότερα για τον CorfuGmr

CorfuGmr

Ονομάζομαι Νίκος και ασχολούμαι με το internet και την κατασκευή ιστοσελίδων από το 1998. Σήμερα, μετά από 12 χρόνια γεμάτα με ενημέρωση, εκπαίδευση και εξάσκηση έχω ανεβάσει σε ένα άλλο επίπεδο τις γνώσεις μου και τις τεχνικές μου. Στα άρθρα μου προσπαθώ να σας δείξω τα μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα που με έχουν ανεβάσει σε αυτό το επίπεδο.
Σχόλια14 Αυγούστου 2010

Πολυ ωραίο το αρθρο σου !
15 Αυγούστου 2010

Ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
Ακολουθούν ακόμα δυο τα οποία είναι εξίσου καλά.
23 Αυγούστου 2010

[…] This post was mentioned on Twitter by Nelios.com, Web Resoures.eu. Web Resoures.eu said: Θεωρία των χρωμάτων [Μέρος 1ο] : Η έννοια των χρωμάτων : http://j.mp/9rgTc3 […]
11 Σεπτεμβρίου 2010

[…] να δημιουργήσετε τα δικά σας τέλια σχήματα χρωμάτων. Στο 1ο μέρος : Η έννοια των χρωμάτων της σειράς των άρθρων μας για τη θεωρία των χρωμάτων, […]
7 Σεπτεμβρίου 2011

Συγχαρητήρια για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Θα διαβάσω και το δεύτερο αλλά αναμένω και τρίτο και τέταρτο και….και..και..ευχαριστώ.
11 Νοεμβρίου 2011

Το άρθρο σου αξίζει πολλά μπράβο.Το διάβασα με πολύ προσοχή.Θα με βοηθήσει στις χρωματικές αναζητήσεις μου.
Σε ευχαριστώ.
25 Μαρτίου 2013

[…] να δημιουργήσετε τα δικά σας τέλια σχήματα χρωμάτων. Στο 1ο μέρος : Η έννοια των χρωμάτων της σειράς των άρθρων μας για τη θεωρία των χρωμάτων, […]


Συγνώμη, τα σχόλια για αυτό το άρθρο είναι κλειστά.^
Top
css.php