20 πράγματα που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε σε μία ιστοσελίδα

31 Μαρ 2010 | Γενικά

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.


Κάθε φορά που δημιουργείτε μια νέα σελίδα υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε για να είναι η σελίδα σας φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης και να μπορεί να προβάλετε το ίδιο καλά σε όλους τους περιηγητές διαδικτύου.

1 – Βεβαιωθείτε πως η ιστοσελίδα σας λειτουργεί το ίδιο καλά και χωρίς το πρόθεμα www

Σε πολλές ιστοσελίδες παρατηρείτε το φαινόμενο να μην μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς το πρόθεμα www. Έτσι για παράδειγμα, αν πληκτρολογήσετε sitename.com στον περιηγητή σας, μπορεί να διαπιστώσετε πως η σελίδα σας δεν λειτουργεί χωρίς το πρόθεμα. Μπορείτε να

2 – Ορίστε χρώμα γραμματοσειράς για της ετικέτες img

Ορισμένοι περιηγητές προβάλουν το κείμενο μέσα στην ιδιότητα alt μιας ετικέτας img αν η εικόνα δεν είναι διαθέσιμη. Σε αυτή την περίπτωση αν δεν έχετε ορίσει χρώμα γραμματοσειράς για την ετικέτα img το κείμενο που θα προκύψει μπορεί να είναι αόρατο ή να διαβάζετε δύσκολα, αν το χρώμα του κειμένου είναι ίδιο ή όμοιο με αυτό του φόντου.

3 – Σκεφτείτε την απενεργοποίηση της JavaScript

Το θέμα είναι πως μερικοί από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας μπορεί να έχουν απενεργοποιήσει τη JavaScript. Σκεφτείτε λοιπών, το αόρατο περιεχόμενο της σελίδας σας θα πρέπει να παραμένει αόρατο ή θα πρέπει να είναι ορατό από τις μηχανές αναζήτησης και τους επισκέπτες σας. Αν κάποιο τμήμα της σελίδας σας είναι ορατό μόνο με την χρήση τεχνικής AJAX, πως θα προβάλετε αυτό το περιεχόμενο στον επισκέπτη σας.

4 – Να παρέχετε πάντα κείμενο alt στις ετικέτες img

Η ιδιότητα alt χρησιμοποιείτε για την λεκτική αντικατάσταση της εικόνας που δεν μπορεί να εμφανιστεί. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα, ακόμα και αν η εικόνα εξυπηρετεί διακοσμητικούς σκοπούς. Στην περίπτωση των διακοσμητικών εικόνων η ιδιότητα alt θα πρέπει να παραμένει κενή αλλά να υπάρχει

5 – Χρησιμοποιήστε την ετικέτα th για τις επικεφαλίδες στους πίνακες

Όταν φτιάχνετε πίνακες, να θυμάστε να χρησιμοποιείτε τις ετικέτες th για τα κελιά που παρέχουν πληροφορίες επικεφαλίδας για τις γραμμές και τις στήλες ενός πίνακα

6 – Μην δημιουργείτε συνδέσμους που οδηγούν στην ίδια σελίδα

Μην συμπεριλαμβάνετε συνδέσμους που οδηγούν στην ίδια σελίδα, επειδή αυτό μπορεί να μπερδέψει τον επισκέπτη.

7 – Μην χρησιμοποιείτε κενά στοιχεία της HTML

Θα πρέπει να αποφεύγετε τα κενά στοιχεία της HTML όπου δεν είναι απαραίτητα, όπως για παράδειγμα για να καθαρίσετε τα floatings.

8 – Μην βάζετε κουμπιά επαναφοράς στις φόρμες

Μην βάζετε κουμπιά επαναφοράς (reset) στις φόρμες σας αν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος. Σκεφτείτε λίγο, ποιο το όφελος του κουμπιού επαναφοράς. Αν ο επισκέπτης στη σελίδα σας πατήσει κατά λάθος το κουμπί επαναφοράς, δεν υπάρχει τρόπος να αναιρέσει το λάθος του, τα δεδομένα χάνονται και πρέπει να πληκτρολογήσει ξανά τα σε όλα τα πεδία της φόρμας.

9 – Βελτιστοποιήστε την ετικέτα τίτλου της σελίδας σας

Η βελτιστοποίηση της ετικέτας τίτλου είναι πάρα πολύ σημαντική. Δημιουργήστε ετικέτες τίτλου που είναι περιεκτικές και συνεπής χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά σχετικές με το περιεχόμενο. Προσπαθήστε επίσης να μην ξεπεράσετε τους 70 χαρακτήρες και να δημιουργείτε μοναδικούς τίτλους για κάθε σελίδα στο web site σας.

10 – Ομαδοποιείστε τα στοιχεία μιας φόρμας χρησιμοποιώντας τα στοιχεία fieldset και legend

Η ομαδοποίηση και η απόδοση ετικετών σε κάθε θεματική ενότητα μέσα σε μια φόρμα είναι μια σημαντική διαδικασία για την παροχή επιπλέον πληροφοριών στους χρήστες με αποτέλεσμα την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη συμπλήρωση της φόρμας.

11 – Μην ξεχνάτε την πλοήγηση με το πληκτρολόγιο

Ενώ οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιο για την πλοήγηση τους στο Internet, μερικοί χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιο. Να επιτρέπετε λοιπόν, και να βοηθάτε την πλοήγηση με το πληκτρολόγιο στην ιστοσελίδα σας.

12 – Μην αφήνετε τον περιηγητή να μαντέψει την κωδικοποίηση της σελίδας σας.

Το περιεχόμενο μιας σελίδας, εξακολουθεί να είναι μια ακολουθία από 0 και 1, για αυτό το λόγο ο περιηγητής θέλει να ξέρει ποιους χαρακτήρες αναπαριστούν αυτά τα 0 και 1. Ως εκ τούτου χρειάζεται να γνωρίζει ποια κωδικοποίηση να χρησιμοποιήσει.

13 – Χρησιμοποιήστε favicons

Η χρήση των favicons δες είναι απαραίτητη, αλλά βοηθά την ιστοσελίδα σας να αναγνωρίζετε ποιο εύκολα από τους χρήστες.

14 – Μην το παρακάνετε με την AJAX

Να αποφεύγετε την εκτεταμένη χρήση της AJAX γιατί κάνετε τη σελίδα σας ποιο αργή και έτσι δημιουργείτε αρνητική εντύπωση στους επισκέπτες σας.

15 – Να αποφεύγετε τα CSS Hacks

Διατηρείτε τα CSS απλά και να αποφεύγεται τα CSS Hacks, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε παλαιότερες και νεότερες εκδόσεις περιηγητών.

16 – Να δημιουργείτε κανόνες CSS για εκτύπωση

Να παρέχετε πάντα CSS για εκτυπωτές, ακόμα και για πάρα πολύ απλές σελίδες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει μόνο τους χρήστες σας.

17 – Χρησιμοποιείτε τις ετικέτες ins και del για αλλαγές στη σελίδα σας.

Οι ετικέτες ins και del θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κάθε φορά που κάνετε αλλαγές στη σελίδα σας. Χρησιμοποιείστε το ins για να επισημάνετε νέα τμήματα κειμένου και το del για να επισημάνετε κείμενο που δεν ισχύει.

18 – Χρησιμοποιήστε παντού κωδικοποίηση utf-8

Η κωδικοποίηση utf-8 μπορεί να διαχειριστεί κάθε χαρακτήρα που υπάρχει. Δεν υπάρχει καμία άλλη κωδικοποίηση που να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως το utf-8

19 – Η αυτόματη αναπαραγωγή ήχου και εικόνας δεν είναι και η καλύτερη πρακτική

Μην κάνετε αυτόματη αναπαραγωγή ήχου ή βίντεο στην ιστοσελίδα σας. Αφήστε τους χρήστες να αποφασίζουν πότε θέλουν να αναπαράγουν τα πολυμέσα και να έχουν τον έλεγχο της εκκίνησης και της παύσης.

20 – Χρησιμοποιήστε αστερίσκο για να επισημάνετε τα υποχρεωτικά πεδία μιας φόρμας

Χρησιμοποιήστε τον αστερίσκο (*) για να επισημάνετε τα παιδιά μιας φόρμας που είναι υποχρεωτικά. Επίσης να μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε την ιδιότητα τίτλου για τους ηχητικούς περιηγητές

Περισσότερα για τον CorfuGmr

CorfuGmr

Ονομάζομαι Νίκος και ασχολούμαι με το internet και την κατασκευή ιστοσελίδων από το 1998. Σήμερα, μετά από 12 χρόνια γεμάτα με ενημέρωση, εκπαίδευση και εξάσκηση έχω ανεβάσει σε ένα άλλο επίπεδο τις γνώσεις μου και τις τεχνικές μου. Στα άρθρα μου προσπαθώ να σας δείξω τα μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα που με έχουν ανεβάσει σε αυτό το επίπεδο.
Σχόλιαzan_gmr

20 Απριλίου 2010

oraia tips thanx
DigiMyth

30 Δεκεμβρίου 2010

Έχω να σημειώσω και 2 ακόμη:
1) Πρέπει στη σελίδα να υπάρχουν τα «meta tags» για την περιγραφή της σελίδας και οι λέξεις κλειδιά της σελίδας
meta name=»keywords» content=»keywords,here»
meta name=»description» content=»My description here»

2) Πλέον όλοι και όλα έχουν λογαριασμό στο facebook και το FB θέλει να ξέρει την εικόνα σας, οπότε θα ήταν καλό να βάζατε το ακόλουθο tag στη σελίδα:
link rel=»image_src» href=»http://www.example.gr/my_screenshot.jpg»
30 Δεκεμβρίου 2010

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σου ! Ειδικά αυτό με την εικόνα στο head της σελίδας μου είχε διαφύγει και εμένα εντελώς !//www.web-resources.eu/wp-admin/edit-comments.php#comments-form


Συγνώμη, τα σχόλια για αυτό το άρθρο είναι κλειστά.^
Top
css.php