Τι είναι τα CSS;

28 Μαρ 2011 | Οδηγός HTML

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.


Η HTML ή η XHTML απλά μοιράζουν ένα έγγραφο σε παραγράφους, λίστες επικεφαλίδες και άλλα, ενώ δεν λένε στον web browser πως ακριβώς πρέπει να εμφανίζονται αυτά τα στοιχεία. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι ο browser απλά προσπαθεί να μαντέψει πως πρέπει να εμφανίζονται αυτά τα στοιχεία.

Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει. Ευτυχώς για εμάς στην W3C έχουν κατασκευάσει και τα CSS τα οποία αναλαμβάνουν να αλλάξουν την εμφάνιση των στοιχείων μιας σελίδας έτσι ώστε να ταιριάζουν στον συνολικό σχεδιασμό. Τα CSS ή αλλιώς Cascading Style Sheets, είναι μια ανεξάρτητη γλώσσα η οποία έχει σχεδιαστεί για να ορίζει την εμφάνιση και τη μορφοποίηση ιστοσελίδων.

Ένα παράδειγμα CSS κώδικα είναι το ακόλουθο:

body
{
    font-family: Arial,helvetica,sans-serif;
    color: black;
    background-color: white;
}

Ο παραπάνω κώδικας ενημερώνει των περιηγητή διαδικτύου, πως όποιο στοιχείο γράφετε μεταξύ της ετικέτας <body> και </body> θα πρέπει να έχει ως γραμματοσειρά τα Arial, χρώμα γραμματοσειράς το μαύρο και χρώμα φόντου το λευκό.

Ποιο σύνθετες εντολές σας επιτρέπουν να ελέγξετε την υπογράμμιση στα links, την τοποθέτηση εικόνας στο φόντο, το πλάτος των περιθωρίων και άλλα.

Τα αρχεία CSS αποθηκεύονται με την επέκταση .css και για να τα ενσωματώσουμε στη σελίδα μας χρησιμοποιούμαι την ακόλουθη ετικέτα:

<link rel="stylesheet" href="stylesheet.css" >

Περισσότερα για τον CorfuGmr

CorfuGmr

Ονομάζομαι Νίκος και ασχολούμαι με το internet και την κατασκευή ιστοσελίδων από το 1998. Σήμερα, μετά από 12 χρόνια γεμάτα με ενημέρωση, εκπαίδευση και εξάσκηση έχω ανεβάσει σε ένα άλλο επίπεδο τις γνώσεις μου και τις τεχνικές μου. Στα άρθρα μου προσπαθώ να σας δείξω τα μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα που με έχουν ανεβάσει σε αυτό το επίπεδο.
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Συγνώμη, τα σχόλια για αυτό το άρθρο είναι κλειστά.^
Top
css.php