Τι είναι η XHTML

28 Μαρ 2011 | Οδηγός HTML

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.


HTML

Η εξέλιξη της HTML έχει ουσιαστικά σταματήσει. Σε αντικατάσταση της έχει δημιουργηθεί μια νέα γλώσσα που αποκαλείτε XHTML. Η XHTML είναι σε πολλά πράγματα όμοια με την HTML, αλλά έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί με την eXtensible Markup Language ή με άλλα λόγια την XML, η οποία σύντομα θα αποτελέσει τον πυρήνα για την σχεδίαση κάθε είδους εφαρμογής βασισμένης στις τεχνολογίες διαδικτύου. Η XHTML έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι σε θέση να συνεργαστεί και με άλλες γλώσσες, άλλους τύπους εγγράφων σε διάφορες γλώσσες και όλα αυτά να συνδυάζονται μεταξύ τους.

Για να μπορέσει όμως να είναι τόσο ευέλικτη θα πρέπει μερικά πράγματα στο συντακτικό της HTML να αλλάξουν.

Ονόματα ετικετών και ιδιοτήτων

Όλα τα ονόματα των ετικετών και των ιδιοτήτων τους θα πρέπει να είναι γραμμένα με πεζά γράμματα.

Λάθος
<A HREF="http://www.somesite.com/somepage.html">Σύνδεσμος</a>

Σωστό
<a href="http://www.somesite.com/somepage.html">Σύνδεσμος</a>

Κενές ετικέτες

Οι κενές ετικέτες θα πρέπει να γράφονται με ένα / στο τέλος τους. Κενές ετικέτες είναι για παράδειγμα το <br> ή το <img src=»/images/my-image.jpg»> οι οποίες δεν έχουν την αντίστοιχη ετικέτα τερματισμού </br> ή </img>. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτές οι ετικέτες θα πρέπει να γράφονται ως </br> και <img src=»/images/my-image.jpg» /> αντίστοιχα.

Ετικέτες τερματισμού

Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχάσετε μια ετικέτα τερματισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις στην HTML μπορεί να ξεχάσετε να βάλετε μια ετικέτα τερματισμού όπως είναι τα παρακάτω :

<p> ...... το κείμενο της παραγράφου
<p> ...... και ακόμα μια παράγραφος

Με την XHTML θα πρέπει πάντα να βάζετε την ετικέτα τερματισμού. Έτσι το προηγούμενο παράδειγμα θα πρέπει να γραφτεί ως :

<p> ...... το κείμενο της παραγράφου ....... </p>
<p> ...... και ακόμα μια παράγραφος ....... </p>

Παράμετροι

Οι παράμετροι θα πρέπει πάντα να έχουν τιμή. Στην HTML μπορείτε να αφήσετε μερικές παραμέτρους χωρίς τιμή όπως είναι για παράδειγμα το :

<hr size="2" noshade>

Στην XHTML θα πρέπει να γραφτεί ως:

<hr size="2" noshade="noshade" />

Τιμές παραμέτρων

Οι τιμές των παραμέτρων στις ετικέτες θα πρέπει να είναι πάντα μέσα σε εισαγωγικά. Στην HTML μπορείτε να βάλετε μια τιμή χωρίς εισαγωγικά όπως εδώ :

<hr size=2>

Στην XHTML θα πρέπει να το γράψετε έτσι:

<hr size="2" />

Περισσότερα για τον CorfuGmr

CorfuGmr

Ονομάζομαι Νίκος και ασχολούμαι με το internet και την κατασκευή ιστοσελίδων από το 1998. Σήμερα, μετά από 12 χρόνια γεμάτα με ενημέρωση, εκπαίδευση και εξάσκηση έχω ανεβάσει σε ένα άλλο επίπεδο τις γνώσεις μου και τις τεχνικές μου. Στα άρθρα μου προσπαθώ να σας δείξω τα μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα που με έχουν ανεβάσει σε αυτό το επίπεδο.
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Συγνώμη, τα σχόλια για αυτό το άρθρο είναι κλειστά.^
Top
css.php