Έτοιμα CMS, Γιατί τα Υποτιμούμε;

14 Μαρ 2011 | CMS

Δεν επιτρέπονται τα σχόλια.


CMS Logos

Ολοένα και περισσότερο τα έτοιμα CMS (joomla, wordpress κλπ) κερδίζουν περισσότερο έδαφος σε παγκόσμια κλίμακα και όπως είναι φυσικό και στην Ελλάδα. Δυστυχώς, υπάρχει γενικότερα μία εναντίωση από αρκετές εταιρίες κατασκευής ιστοσελίδων να χρησιμοποιήσουν έτοιμα συστήματα διαχείρισης, παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να καλύψουν έτσι τις ανάγκες των πελατών τους και να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης και κατασκευής.

Κακή Αντίληψη

Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε μία άσχημη αντίληψη για το που κινούνται οι διεθνείς τάσεις, καθώς επίσης και για το πως εξελίσσεται το διαδίκτυο.  Οι περισσότερες εταιρίες στην Ελλάδα που φτιάχνουν ιστοσελίδες και χρησιμοποιούν δικά τους cms, είναι μονάδες και όχι οργανωμένες εταιρίες. Επίσης, τα συστήματα διαχείρισης που έχουν κατασκευάσει και χρησιμοποιούν στους πελάτες τους, είναι κλειστού κώδικα.

Αν για παράδειγμα η εταιρία που κατασκεύασε την ιστοσελίδα κλείσει, τότε o ιδιοκτήτης μένει ξεκρέμαστος, αφού δεν μπορεί ούτε τεχνική υποστήριξη να βρει, ούτε να τροποποιήσει τη σελίδα του, αφού ο κώδικας της είναι κλειδωμένος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μετά από μερικά χρόνια η σελίδα να γίνει απαρχαιωμένη και να μην μπορεί να ακολουθήσει τα έτοιμα cms.

Χειρότερο Προϊόν

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά το πόσο καλά έχει φτιαχτεί μία ιστοσελίδα, επηρεάζει την κατάταξη της στο Google. Τα έτοιμα cms (joomla και wordpress) επειδή έχουν φτιαχτεί από μεγάλες ομάδες προγραμματιστών, έχουν υπόψη τους αυτό τον παράγοντα, για αυτό και τα κάνουν φιλικά προς τις μηχανές αναζήτησης. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει με τα περισσότερα custom cms, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις συνάντησα πλήρη άγνοια βασικών πραγμάτων που πρέπει να έχει ένα σύστημα διαχείρισης για να έχει καλύτερες κατατάξεις στο Google.

Δεν Θέλουμε Εξέλιξη

Επειδή δυστυχώς το ελληνικό διαδίκτυο ανήκει σε κλίκες που κοντεύουν να συνταξιοδοτηθούν ή δεν έχουν την όρεξη να μάθουν κάτι καινούριο, υπάρχει η κακή νοοτροπία να μην θέλουν να εξελιχθούν και να πείσουν και άλλους για το ίδιο.

Παράπονα Χωρίς Λόγο

Θα έλεγα ότι το επάγγελμα του γραφίστα ή του web designer αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Δεν μπορώ να συμφωνήσω όμως το ίδιο και για τους developers. Δηλαδή ότι το joomla και το wordpress τους τρώει το ψωμί και ότι δεν έχουν δουλειά. Σε αυτό έχω να πω, ότι ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερη ζήτηση σε developers. Όσοι ακολουθούν τις εξελίξεις, έχουν επιλέξει να φτιάχνουν plugin και extensions για έτοιμα cms και βγάζουν περισσότερα απ’ ότι για να δώσουν το δικό τους cms.

Πηγή : ifeed

Περισσότερα για τον CorfuGmr

CorfuGmr

Ονομάζομαι Νίκος και ασχολούμαι με το internet και την κατασκευή ιστοσελίδων από το 1998. Σήμερα, μετά από 12 χρόνια γεμάτα με ενημέρωση, εκπαίδευση και εξάσκηση έχω ανεβάσει σε ένα άλλο επίπεδο τις γνώσεις μου και τις τεχνικές μου. Στα άρθρα μου προσπαθώ να σας δείξω τα μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα που με έχουν ανεβάσει σε αυτό το επίπεδο.
Σχόλια19 Μαρτίου 2011

Συμφωνώ, έχω δει developer αντί να ασχολείτε με το site του πελάτη να προσπαθεί να ζωγραφίζει το δικό του CMS. Βέβαια θα πει κάποιος, πως με το δικό σου cms δένεις τον πελάτη, αλλά μια ζωή θα κυνηγάς τις εξελίξεις.

Μία ερώτηση? Ποιο θεωρείς το καλύτερο free CMS για ASP ή PHP.
22 Μαρτίου 2011

Προφανώς το WordPress. Θεωρώ πως είναι αρκετά απλοϊκό και γρήγορο σε ότι αφορά την ανάπτυξη και την παραμετροποίηση του.
Antonis

2 Απριλίου 2011

Από CMS, θεωρώ καλύτερο το Elxis CMS. Αξιόπιστ, Ασφαλές και με σωστά αποτελέσματα!
Σοφια

12 Νοεμβρίου 2011

θέλω να ξεκινήσω να φτιάξω ένα site και ρώτησα το τεχνικό εάν θεωρεί πως έιναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα CMS όπως το joomla. Μου είπε πως τα CMS ανοιχτού κώδικα δεν είναι τόσο καλά και ασφαλή όπως τα κλειστού κώδικα. Εκείνος θα κατασκευάσει το site δουλεύοντας με DREAMWEAVER. Μου έιπε επίσης ότι επειδή θα γίνονται αγορές στο site από χρήστες, πως τα CMS ανοιχτού κώδικα δε προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια στις συναλλαγές. Τελικά το DREAMWEAVER είναι προτιμότερο ή όχι. Σε παρακαλώ πέσμου τη γνώμη σου για τα παραπάνω και τι θα ήταν προτιμότερο.

Σε ευχαριστώ πολύ
14 Νοεμβρίου 2011

Καθώς φαίνεται ο τεχνικός που σου έδωσε αυτές τις πληροφορίες δεν είναι καλά ενημερωμένο και εκτός αυτού βρίσκεται και σε μεγάλη σύγχυση γενικότερα.

Ας αρχίσουμε λίγο με τα βασικά.

Το DreamWeaver της Adobe είναι λογισμικό κατασκευής ιστοσελίδων και Web Based Applications (IDE Intergrated Development Environment). Δεν είναι CMS και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να το αποκαλείς CMS (Content Managment System – Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου).

Το Dreamweaver μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραμετροποιηθεί ένα CMS, να δημιουργηθεί ένα theme/template ή να δημιουργηθεί μια επέκταση για ένα CMS.

Επίσης το Dreamweaver δεν είναι κοινά αποδεκτό από όλους τους Web Developers (ένας από αυτούς είμαι και εγώ ! 😉 )

Σε ότι αφορά το λογισμικό ανοικτού κώδικα, έχω να πω πως είναι το ίδιο ασφαλές όσο και του κλειστού κώδικα, με μια διαφοροποίηση προς τα πάνω για το λογισμικό ανοικτού κώδικα.

Επειδή το λογισμικό ανοικτού κώδικα είναι «εκτεθειμένο» στα μάτια χιλιάδων Web Developers ανά τον κόσμο τα σφάλματα εντοπίζονται σαφώς ποιο γρήγορα και προτείνονται λύσεις που είναι κοινά αποδεκτές από όλους.

Επίσης θα πρέπει να αναφερθώ και στην PHP, των Apache και την MySQL που πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει ο εν λόγο τεχνικός, είναι όλα τους ανοικτού κώδικα !

Για τις αγορές που πραγματοποιούνται online, ο τύπος του λογισμικού που πραγματοποιεί τις συναλλαγές δεν παίζει κανένα ρόλο στην ασφάλεια. Αυτό που μετράει είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να υπάρξει ασφάλεια στη συναλλαγή, και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, για τους λόγους που έχουν αναφερθεί και ποιο πάνω οι συναλλαγές στα CMS είναι σαφώς ασφαλείς.

Κατά τη γνώμη μου πάντως θα σου πρότεινα να για μικρό e-shop που δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις να στίσεις ένα WordPress (είναι CMS ανοικτού κώδικα) με κάποια επέκταση για προϊόντα και online πωλήσεις, διαφορετικά αν θέλεις να στήσεις ένα μεγάλο e-shop με πολλές απαιτήσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις το OpenCart (λογισμικό ανοικτού κώδικα για δημιουργία e-shop) το οποίο είναι επίσης πολύ ασφαλές και θα ξεμπερδέψεις άμεσα με όλα ! 😉


Συγνώμη, τα σχόλια για αυτό το άρθρο είναι κλειστά.^
Top
css.php